Niemand wil de leiding over oorlog tegen Khaddafi

© Giuseppe Ungari/EPA

Na een nieuwe nacht van zware bombardementen op Libië is er dinsdagochtend nog altijd geen duidelijke leiding over de internationale militaire interventie tegen Khaddafi. Het Belgisch leger, dat gisteren met 4 F16’s zijn eerste opdracht uitvoerde, heeft daar geen problemen mee.

Ook nu is er nog altijd geen duidelijke eenheid in de commandostructuur over de operaties in Libië. De Amerikanen hebben hun hoofdkwartier in het Duitse Rammstein, de Fransen in Lyon, de Britten in Norwood. Naast een gebrek aan een overkoepelend militair bevel, is er ook geen politieke baas.

“Geen probleem voor Belgische interventies” Het Belgische leger ervaart daar geen problemen mee, zo liet defensiewoordvoerder Ingrid Baek vanochtend weten in het VRT-radioprogramma de Ochtend. In Rammstein coördineert een Amerikaanse generaal de acties en dat geldt ook voor de inzet van de Belgische militairen.

“Wij hebben in Rammstein wel een zogenaamde red card holder,” zegt Baek. “Dat is een officier (brigadegeneraal Willy Cosyns, ee) die bepaalt of de opdrachten binnen de rules of engagement vallen die de ministerraad gisteren heeft vastgelegd.”

De Amerikaanse president Barack Obama zei gisteren dat de Verenigde Staten over enkele dagen het bevel uit handen willen geven. Wie de leiding dan wel moet overnemen is niet duidelijk. Van een operatie als deze mag verwacht worden dat ze onder bevel van de NAVO wordt gevoerd. In Evere zijn de topdiplomaten geen stap dichterbij een beslissing om het commando op zich te nemen. Enerzijds is Turkije gekant tegen de militaire interventie, anderzijds vindt Frankrijk dat de Alliantie te Westers gekleurd is en alleen maar voeding geeft aan Arabische propaganda over een moderne kruisvaart.

Obama stuurt een briefje

Obama, die op rondreis is in Zuid-Amerika, heeft zich de woede van het Congres op de hals gehaald door niet expliciet om toestemming voor deze oorlog te vragen. Hij stuurde vanuit Chili enkel een briefje. De interventies hebben een breed draagvlak in de VS maar de president wordt afwezigheid en een gebrek aan krachtdadigheid verweten. Het waren geen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen maar Franse die de eerste bommen dropten.

De president wil duidelijk niet de leiding over alweer een oorlog met een moslimland. Na de aanslepende conflicten in Irak en Afghanistan is Obama als de dood voor een nieuwe grondoorlog. De interventie in Libië ligt hem ook zwaar op de maag na zijn historische toespraak in Caïro in juni 2009 waarin hij opriep tot een nieuw begin in de relaties met de moslimwereld.

Obama zei gisteren wel duidelijk dat Khaddafi weg moet. Na de bombardementen op het hoofdkwartier van de Libische kolonel gisteren haastten verschillende landen zich om te zeggen dat Khaddafi geen doelwit is. Ook daarover is in de internationale gemeenschap geen eensgezindheid, net zomin als over de andere doelstellingen van de interventies.

Intussen is ook meer bekend over de eerste missie die 4 Belgische F16’s van de basis van Kleine-Brogel gisteren hebben uitgevoerd boven Libië. Het ging om een interventie waarbij ze geen contact hadden met vijandelijke vliegtuigen en waarbij ook geen gebruik is gemaakt van wapens. De missie verliep zonder problemen. Het ministerie van defensie verwacht dat onze militairen vandaag of de volgende dagen opnieuw in actie zullen komen.

(EE) Volg Knack nu ook op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content