'Nicolas Sarkozy komt terug in 2017'

07/05/12 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Nicolas Sarkozy zou ermee ophouden, bij verlies in de presidentiële race. Niets van, zegt Christophe Barbier, hoofdredacteur van L'Express: 'Sarkozy zal zich twee à drie jaar terugtrekken om opnieuw zijn kans te grijpen in 2017'

'Nicolas Sarkozy komt terug in 2017'

© Reuters

Christophe Barbier, hoofdredacteur van het Franse zusterblad van Knack L'Express, denkt dat Nicolas Sarkozy niet voorgoed de politiek verlaat. Dat zei hij in een chatsessie op LeVif.be. Een selectie.

Jean: Kan je zeggen dat Nicolas Sarkozy de verkiezingen verloren heeft, eerder dan dat François Hollande ze won?

Christophe Barbier: Klopt, er is vooral anti-Sarkozy gestemd.

Jim: Hollande is qua charisma en stijl het tegenovergestelde van Sarkozy, maar zal hij het beter doen op sociaaleconomisch gebied?

Als hij erin slaagt de relance aan te zwengelen en banen te scheppen, zonder strenge besparingen of de schuld nog op te drijven, dan wel. Het is aan hem om het te bewijzen.

Juliette: Wat zijn Hollande zijn grootste uitdagingen?

Zijn beloftes houden: werk voor jongeren, meer leerkrachten, bepaalde uitkeringen verhogen, ... Maar dat allemaal zonder voor Frankrijk de oorlog te verklaren aan de markten. Als hij anderzijds zijn beloftes niet nakomt, zal hij moeten proberen de woede van de straat te counteren.

Ivy: Hollande heeft zich enkele heel ambitieuze doelen gesteld voor de eerste 100 dagen van zijn mandaat. Zijn die realistisch?

Ja, maar tegen welke prijs? Als er niet weer wat economische groei op te tekenen valt, dan wordt het moeilijk om zijn programma uit te voeren. Hij moet ook zijn plaats op het Europees toneel verdienen.

Chris: Sarkozy werd verpletterd door de crisis. Zal Hollande zijn visie kunnen opleggen aan Europa? Daar lijkt het niet naar, gezien budgettair evenwicht niet zijn voornaamste doel is?

Als hij de rekeningen niet betaalt, dan zal Frankrijk moeten lenen aan onbetaalbare tarieven. Frankrijk zal dan niets meer kunnen betalen, dus ook haar ambtenaren niet meer: dat zou fataal zijn voor een linkse president.

Vic: Welke macht heeft Hollande om Europese verdragen te gaan heronderhandelen?

Hij denkt Duitsland en de rest ervan te kunnen overtuigen een politiek Europa te smeden met een echt relancepact en publieke investeringen.

Ouri: Is deze uitslag de prelude voor wat te gebeuren staat met de parlementsverkiezingen? Zal links winnen?

Dat is meestal zo, maar er kan veel gebeuren in 40 dagen. Rechts is niet weggevaagd en het verlies bij de presidentsverkiezingen kan in het voordeel van de UMP spelen.

François: Waarom zou links een verkiezingsoverwinning boeken bij de parlementsverkiezingen? Het heeft nu toch nipt gewonnen?

Een presidentiële zege destabiliseert vaak het andere kamp. En de Fransen gunnen hun president meestal een meerderheid. Dat was zo in '81, '88, 2007, ... We zullen zien!

Kim: Wie is de uitgelezen premier?

Martine Aubry dekt de linkerflank en de PS af. Jean-Marc Ayrault heeft dan weer de parlementariërs in zijn zak. Het wordt een duel tussen beiden, maar Hollande komt beter overeen met Ayrault dan met Aubry.

Mimi: Welk politiek gewicht zal Jean-Luc Mélenchon in de schaal kunnen werpen?

Als de PS zonder hem geen meerderheid kan halen: een zwaar gewicht! Zoniet, kan hij misschien de

Caro: Is het werkelijk zo dat Sarkozy zich uit het politieke leven zal terugtrekken?

Dat kan, maar hij zei in zijn speech dat hij zich bij de militanten voegt, op een andere plaats. Ik zie hem wel internationale oorden opzoeken om dan te proberen terugkeren in 2014 of 2015, met het oog op 2017.

Bif: Op welk moment heeft Sarkozy de verkiezingen verloren?

In januari 2008: toen is de band met zijn electoraat geknapt, omdat hij het zo moeilijk had een echte president te zijn. Daarbij kwam de crisis, die fataal gebleken is. Hij is tien dagen terug geweest in maart van dit jaar, maar hij heeft zijn tweede adem nooit gevonden.

Thierry: Zal u hem niet missen? Het personage Sarkozy, zijn methodes, zijn alomtegenwoordigheid, de onweders die hij veroorzaakte: dat was toch allemaal gesneden koek voor de pers?

Ja, de journalisten zullen hem wel missen. Maar we gaan ons nu bezig houden met Hollande, dat wordt ook leuk. (SD)

Onze partners