Nicolas Sarkozy bedolven onder kritiek tijdens debat van conservatieve presidentskandidaten

Nicolas Sarkozy, ex-president van Frankrijk © REUTERS

Bijna tweeënhalve week voor de keuze van een presidentskandidaat bij de Franse conservatieven zijn de kandidaten in een tweede televisiedebat tegen elkaar van leer getrokken. Vooral ex-president Nicolas Sarkozy kreeg het zwaar te verduren.

Ex-premier Alain Juppé, oud-president Nicolas Sarkozy en vijf andere mededingers debatteerden eerst over de Franse vluchtelingenpolitiek na de ontruiming van de Jungle van Calais. Sarkozy kreeg het zwaar te verduren in verband met de Touquet-akkoorden, die hij in 2003 met Londen ondertekende in 2003 en die de Frans-Britse grens op Frans grondgebied legden.

“De meeste migranten willen naar het Verenigd Koninkrijk. We moeten dus naar het Verenigd Koninkrijk en met premier Theresa May het akkoord heronderhandelen”, reageerde de ex-president.

‘Slechts één mandaat’

Daarnaast werd Sarkozy door de ex-ministers van zijn regering bekritiseerd in verband met zijn soms zenuwachtige stijl of zijn beslissing om zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap nadat hij werd verslagen door de socialist François Hollande. Sarkozy richtte dan weer zijn pijlen op zijn voornaamste tegenstander Alain Juppé, die hij een gebrek aan standvastigheid verwijt. “Ik heb geen zin in een opeenvolging van compromissen, van zachtheid”, zei hij. Sarkozy gaf aan dat hij slechts één mandaat zal afronden – mocht hij verkozen worden. “Ik zal 67 zijn” in 2022, “dan zal het toch tijd zijn om Frankrijk te bedanken voor zijn diensten”, aldus Sarkozy, die zo onrechtstreeks kritiek gaf op het feit dat Juppé nu 71 jaar oud is.

Tijdens het debat kwamen ook de binnenlandse veiligheid en de strijd tegen het terrorisme uitgebreid aan bod. Sarkozy, die een harde aanpak nastreeft, pleitte er opnieuw voor om het Franse staatsburgerschap af te nemen van terroristen, en mensen die als geradicaliseerd worden beschouwd op te sluiten.

Meerdere stemronden

Net zoals na het eerste debat tussen de conservatieven heeft ex-burgemeester van Bordeaux Juppé het meeste mensen weten te overtuigen. Volgens een peiling in opdracht van BFMTV en RMC was hij volgens 34 procent van de televisiekijkers de meest overtuigende kandidaat, gevolgd door Sarkozy (24 pct), ex-premier François Fillon (15 pct), Bruno Le Maire (10 pct), Nathalie Kosciusko-Morizet (7 pct), Jean-Frédéric Poisson (5 pct) en Jean-François Copé (4 pct). Bij de (centrum-)rechtse kiezers eindigt Sarkozy op de eerste plaats, voor Juppé.

Op 17 november vindt het derde en laatste conservatieve debat plaats in Frankrijk. Les Républicains benoemen hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar eerst in een voorronde, waarbij alle aanhangers kunnen stemmen en waar de topkandidaten worden geselecteerd.

De eerste stembusgang vindt op 20 november plaats, de verwachte tweede en beslissende ronde volgt dan een week later.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content