Newt Gingrich woest om vraag over 'open relatie'

20/01/12 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich heeft aan het begin van een verkiezingsdebat in de Amerikaanse staat South Carolina hard uitgehaald naar de Amerikaanse media.

Newt Gingrich woest om vraag over 'open relatie'

© Reuters

CNN-presentator John King vroeg de politicus naar het verhaal dat hij ten tijde van zijn huwelijk een open relatie wilde. Gingrich trok daarop flink van leer. Hij noemde de Amerikaanse media 'verwoestend, vals en negatief'.

Elitaire media
Volgens hem zorgen de media ervoor dat minder Amerikanen een publiek ambt ambiëren en dat het land moeilijker te besturen is. Dat King het onderwerp ter sprake bracht, vond Gingrich 'verachtelijk'. 'Ik ben het zat dat elitaire media president Barack Obama beschermen door Republikeinen aan te vallen,' zei hij.

Na zijn uithaal ging hij kort in op het verhaal dat eerder door ABC News was gebracht. Volgens hem klopt er niets van de lezing van zijn ex.

Het privéleven van Gingrich is al jaren onderwerp van gesprek: de politicus bedroog diverse geliefden en is inmiddels bezig aan zijn derde huwelijk.

Voorverkiezing South Carolina
Het debat is het laatste voor de Republikeinse voorverkiezing in South Carolina. Mitt Romney, voormalig gouverneur van de staat Massachusetts, staat in de peilingen aan de leiding, maar wordt op de hielen gezeten door Gingrich, die vroeger voorzitter van het Huis van Afgevaardigden was.

Verder zijn Ron Paul en Rick Santorum nog in de race. Een aantal kandidaten is inmiddels afgevallen.

Als Romney de krachtproef in South Carolina goed doorstaat en op 31 januari ook goed presteert in Florida, kan de nominatie hem niet meer ontgaan, zo verwachten politieke waarnemers. (Elsevier/TE)

Onze partners