Newt Gingrich: 'Palestijnen zijn een verzonnen volk'

10/12/11 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:38

De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich heeft felle kritiek geuit op het Midden-Oostenbeleid van de huidige president Barack Obama. Volgens Gingrich koesteren zowel Hamas als de Palestijnse Autoriteit een 'enorm verlangen om Israël te vernietigen'.

Newt Gingrich: 'Palestijnen zijn een verzonnen volk'

© Reuters

'Vergeet niet dat er is nooit een staat Palestina is geweest, het gebied was deel van het Ottomaanse Rijk,' zei Gingrich in een interview met The Jewish Channel.

'Ik denk dat we te maken hebben met een verzonnen Palestijns volk, dat eigenlijk uit Arabieren bestaat en historisch gezien deel uitmaakt van de Arabische gemeenschap.'

Palestijnse staat Wat Gingrich betreft is het zoeken naar een 'tweestatenoplossing' - een Joodse en een Palestijne staat - dan ook onnodig. Uit onderzoek blijkt overigens dat veruit de meeste Palestijnen ook niets zien in de tweestatenoplossing.

Gingrich is momenteel de favoriet voor de Republikeinse nominatie. In veel peilingen staat hij op de eerste plaats, gevolgd door Mitt Romney.

Naïef De uit Georgia afkomstige Republikein vindt het Midden-Oostenbeleid van Obama naïef. Hij vergelijkt het met een 'kind meenemen naar een dierentuin en uitleggen dat een leeuw een konijn is'.

De politicus hoopt door zijn uitspraken steun te verwerven onder de vele pro-Israëlische Amerikanen. Anders dan in Europa steunt de Amerikaanse bevolking in overgrote meerderheid de Joodse staat in het conflict met de Palestijnen.

Desondanks stemmen de meeste Amerikaanse Joden niet op de Republikeinen.

Jeroen Langelaar / Elsevier

Onze partners