New York vraagt 35 miljoen dollar voor beveiliging van Donald Trump

Bill de Blasio, burgemeester van New York © REUTERS

De stad New York gaat tot 35 miljoen dollar federaal geld vragen (33 miljoen euro) om de kosten te dekken van de beveiliging van president-elect Donald Trump.

Dat heeft burgemeester Bill de Blasio gemeld.

Sinds de verkiezing van de Republikein, heeft de politie van New York ongeziene veiligheidsmaatregelen op poten gezet in Trump Tower, waar de president-elect woont, en in de naburige straten. Eén straat is al een maand afgesloten voor alle verkeer en zelfs voor voetgangers. De politieoperatie is extra moeilijk omdat Trump Tower zich op 5th Avenue bevindt, een van de drukste verkeersassen van New York, die ook zeer populair is bij toeristen. Dagelijks geeft de stad 500.000 dollar (465.000 euro) uit aan de beveiliging van de nieuwe president, aldus CBS.

“We geven elke dag aanzienlijke bedragen uit voor deze locatie”, aldus politiechef van New York James O’Neill.

Twee adressen

De Blasio kondigde daarom maandag aan dat hij een brief zal sturen naar het Witte Huis om het geld terug te vorderen voor de periode tussen de verkiezing van Trump op 8 november en de eedaflegging op 20 januari 2016. De burgemeester meldde ook dat de volgende minister van Financiën Steve Mnuchin al liet weten dat hij “perfect begrijpt dat er op een ernstige manier gesproken moet worden over de manier waarop de terugbetaling geregeld zal worden”. Donald Trump zelf zal op 20 januari verhuizen naar het Witte Huis in Washington, maar kondigde ook al aan dat zijn vrouw Melania en hun zoon Barron in New York zullen blijven. De stad werkt momenteel met de geheime diensten aan een plan rond de beveiliging van Melania, aldus O’Neill volgens Politico. Het Witte Huis wilde maandag geen publieke reactie geven op de vraag van de Blasio.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content