New York verbiedt roken ook in parken en op stranden

16/09/10 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:56

Burgemeester Michael Bloomberg, zelf een ex-roker, staat bekend om zijn verbeten strijd tegen de sigaret.

New York verbiedt roken ook in parken en op stranden

© EPA

Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, wil het rookverbod in zijn stad uitbreiden naar alle parken, stranden en voetgangerspleinen.

Dat heeft Bloomberg aangekondigd. "De wetenschap is duidelijk: passief meeroken, of dat nu binnen of buiten is, is schadelijk voor de gezondheid", zei hij.

De uitbreiding van het rookverbod moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad, maar dat lijkt slechts een formaliteit.

"Zodra de wet aangenomen is, zullen alle inwoners en bezoekers van New York die in het park of op het strand frisse lucht zoeken, die ook vinden", zei Bloomberg volgens USA Today.

Verboden

In New York is roken nu al verboden op speelplaatsen, sportevenementen (zowel binnen als buiten), concerten en in cafés en restaurants.

De stad beschikt over 22,5 kilometer strand en meer dan 1.700 parken en speelpleinen, waaronder het bekende Central Park.

Strijd

Michael Bloomberg, zelf een ex-roker, staat bekend om zijn verbeten strijd tegen de sigaret. In 2003 stootte hij nog op heel wat tegenstand toen hij roken in cafés en restaurants verbood.

Intussen hebben heel wat landen en steden over de hele wereld het rookverbod op openbare plaatsen ingevoerd.

Lees meer over:

Onze partners