New York: student opgepakt die aanslag zou voorbereid hebben

17/06/15 om 03:54 - Bijgewerkt om 03:54

Een 20-jarige uit New York die vliegtuigkunde studeerde, is gearresteerd op terreurverdenking. Hij zou een aanslag voorbereid hebben. Hij zou ook de agenten aangevallen hebben die hem schaduwden.

New York: student opgepakt die aanslag zou voorbereid hebben

Een van de mogelijke doelwitten was de metro van New York © BELGA

De 20-jarige Munther Omar Saleh, een Amerikaans staatsburger, woont in Queens, een wijk in New York. Hij werd al op 7 juni opgepakt maar zijn arrestatie raakte pas nu bekend. Hij zou geprobeerd hebben agenten aan te vallen, die hem schaduwden. Hij had een mes op zak.

Wat hem precies ten laste gelegd wordt, is niet zonneklaar.

De man had duidelijk sympathie voor Islamitische Staat.

Volgens gerechtelijke documenten vond men op zijn computer allerlei bewijs van zijn radicalisme terug. De man betuigde via sociale media zijn instemming met de aanslag tegen Charlie Hebdo in Parijs, en met de verbranding van de Jordaanse piloot door IS. Hij tweette zijn instemming met de (mislukte) aanslag tegen een Mohammed-cartoonwedstrijd in Garland, Texas, waarbij 2 jihadisten om het leven kwamen. Hij vertaalde volgens de gerechtsdocumenten ook IS-propaganda.

Aanslag in metro?

Daarnaast werd op zijn computer teruggevonden dat hij opzoekingen had gedaan naar wapens, explosieven en naar hogedrukkookpannen (te gebruiken als explosieven) en vermommingen.

Hij zou, volgens het team dat hem volgde, en volgens een infiltrant, die zich voordeed als IS-sympathisant, voorbereidingen getroffen hebben voor een bomaanslag die hij namens IS had willen plegen, en zou onder meer het busstation en de metro als doelwit hebben overwogen, maar de aanslag kon om het even waar in New York gebeuren. Volgens de infiltrant zou hij in mei hebben verklaard: 'Ik bevind me in New York en ik probeer een Op uit te voeren'. Op stond voor operatie, en werd geïnterpreteerd als terreuraanval. Het is onduidelijk hoever hij gevorderd was met zijn voorbereidingen.

Het is ook onduidelijk of de man in beschuldiging is gesteld. Volgens tv-station CBS New York is dat (nog) niet gebeurd, volgens nieuwszender CNN al wel, voor 'samenzweren en materiële steun verstrekken aan IS'.

De voorbije maanden zijn al enkele terreurverdachten in de VS opgepakt. Enkele weken geleden werd een vermoedelijke jihadist in Boston doodgeschoten. De man had via de telefoon aangekondigd dat hij politieagenten zou vermoorden. Enkele uren later, tijdens een politieondervraging, trok hij een mes en werd hij door de agenten neergeschoten.

Lees meer over:

Onze partners