New York houdt op met minderheden fouilleren

31/01/14 om 03:19 - Bijgewerkt om 03:19

In New York houdt de politie op met het willekeurig fouilleren van mensen op straat. Daarmee komt de nieuwe burgemeester De Blasio tegemoet aan zwarten en Latino's die vinden dat zij onfair geviseerd worden.

New York houdt op met minderheden fouilleren

Een New-Yorker wordt gefouilleerd door een undercover-agent. © REUTERS

Concreet treft het nieuwe New-Yorkse gemeentebestuur van de Democraat Bill De Blasio een minnelijke schikking met de burgerrechtengroepen die een jarenlang juridische veldslag leverden tegen het zogenaamde 'stop and frisk'-beleid van De Blasio's voorgangers.

Dat bestond erin dat de politie 'willekeurig' mensen staande hield op straat om ze te fouilleren, op zoek naar wapens of drugs. De Blasio's voorgangers, de Republikein Michael Bloomberg, blijft erbij dat die aanpak een belangrijke bijdrage leverde aan de daling van de criminaliteitscijfers in de stad.

Racistisch

Volgens critici was 'stop and frisk' racistisch. Tussen januari 4 en juni 2012 voerde de politie volgens cijfers die in de rechtsgang gebruikt werden niet minder dan 4,4 miljoen controles uit. Slechts zes procent daarvan resulteerde in een arrestatie. In 83 procent van de gevallen waren de mensen die tegengehouden werden zwart of Latino.

De stad New York heeft zich er nu toe verbonden om het 'stop and frisk'-beleid stop te zetten. Tegelijkertijd wordt er een officiële waarnemer aangesteld die op de koerswijziging moet toezien.

"Wij geloven dat deze stappen iedereen veiliger zullen maken", zei Bill De Blasio, geciteerd door de New York Times. "Dit zal een stad zijn waar iedereen samen vooruit komt en waar ieders rechten beschermd worden."

Zero tolerance

Ook de nieuwe politiecommissaris Bil Bratton staat achter de afschaffing van 'Stop and frisk'. Bratton is nochtans geen doetje. Toen hij in de jaren negentig voor het eerst politiecommissaris was in New York, was hij een van de eersten die het 'zero tolerance'-beleid voor kleine criminaliteit en overlast invoerde dat sindsdien over heel de wereld invloedrijk werd.

Bratton zei aan de televisiezender ABC dat de banden tussen de bevolking en de politie ernstig beschadigd zijn geraakt door 'Stop and frisk'. "Die moeten hersteld worden", zei hij.

Onze partners