New York: geen celstraf voor agent die ongewapende zwarte doodschoot

20/04/16 om 02:30 - Bijgewerkt om 02:30

Peter Liang, een jonge politieagent die in 2014 per ongeluk een zwarte man doodschoot in New York, is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar en 800 uur gemeenschapsdienst.

New York: geen celstraf voor agent die ongewapende zwarte doodschoot

Medestanders van agent Peter Liang aan het gerechtsgebouw in Brooklyn © REUTERS

De rechter volgt zo de procureur, die geen celstraf had gevorderd.

De 28-jarige Peter Liang werd op 11 februari schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag, maar de rechter herkwalificeerde de feiten tot doodslag door nalatigheid, waardoor de maximumstraf daalde van 15 naar 4 jaar. De procureur liet al weten dat hij tegen die herkwalificatie in beroep zal gaan, omdat "zijn gedrag crimineel was".

Peter Liang "is nu een veroordeelde delinquent, hij heeft zijn carrière bij de politie opgegeven en moet leven met het feit dat hij de dood van Akai Gurley veroorzaakt heeft door onvoorzichtigheid", aldus de procureur nog.

Liang doodde de ongewapende Gurley op 20 november 2014, in de slecht verlichte trappenhal van een sociale woonblok, waar hij met een collega aan het patrouilleren was. Tijdens zijn proces verklaarde Lian dat hij niet wist dat er iemand in de trappenhal was en dat zijn wapen per ongeluk afging.

Lift buiten werking

De dood had ook een sociaal aspect. De lift in het gebouw werkte niet, niet zomin als de meeste verlichting in de trappenhal - zoals in zovele gebouwen waar minder gegoeden wonen. In de trappenzone gaan ook wel drugdeals of -dealtjes door, maar niet op het moment van de fatale schietpartij.

Een verzwarende omstandigheid was dat de politieagent de vriendin van Gurley niet had geholpen bij de reanimatie van het slachtoffer. Hij verdedigde zich echter door te melden dat hij geen cursus eerste hulp had gekregen tijdens zijn opleiding.

De dood van Gurley volgde op verschillende andere incidenten waarbij ongewapende zwarten werden gedood in de Verenigde Staten. Dat leidde tot verschillende manifestaties. Dinsdag hadden tientallen mensen zich verzameld voor het gerechtshof om een gevangenisstraf te eisen voor Liang. Tientallen anderen daagden op om de ex-agent te steunen. Het is zeer uitzonderlijk dat een agent in functie in de VS wordt berecht omdat hij iemand heeft gedood.

(Belga/RR)

Onze partners