Live New York: Donald Trump en Hillary Clinton winnen met overmacht

19/04/16 om 22:49 - Bijgewerkt op 20/04/16 om 06:31

Donald Trump wordt met grote voorsprong de winnaar van de Republikeinse voorverkiezing in de staat New York. Bij de Democraten moest Hillary Clinton iets langer op een resultaat wachten, maar het was niet veel minder overweldigend. Volg het hier LIVE.

New York: Donald Trump en Hillary Clinton winnen met overmacht

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Zowel Trump als Clinton doen gouden zaak met delegates

  Volgens voorlopige cijfers van zowel RealClearPolitics als The New York Times zijn bij de Democraten voorlopig 135 delegates uit New York toegekend aan Hillary Clinton tegen 104 aan Bernie Sanders. Dat brengt hun tussen (zonder superdelegates) op 1.442 tegen 1.198. Met 2.383 heeft men de meerderheid. Voor Clinton volstaat het iets meer de helft van de resterende verkiesbare delegates binnen te halen om de nominatie te winnen. Dan heeft ze zelfs geen van haar nu ruim 400 superdelegates (partijbonzen) nodig.

  Bij de Republikeinen wint Trump minstens 89 van de 95 delegates in New York. Kasich wint er 3. De resterende 3 gaan wellicht niet naar Cruz. De tussenstand is: 844 delegates voor Trump, 543 voor Cruz, 171 voor Marco Rubio (die uit de race gestapt is) en 147 voor John Kasich. 1.237 geeft hier de meerderheid. De enige die nog mathematisch die meerderheid kan bereiken is Trump, die van de resterende delegates ongeveer 58 procent moet binnenhalen - lastig, maar mogelijk, in het Republikeins systeem waar de winnaar buiten proportie delegates toegewezen krijgt.

 • Rudi Rotthier

  Hillary vergroot haar voorsprong

  Bij de Democraten, met hun proportioneel systeem, veranderen de delegate-verschillen minder snel. Hillary Clinton staat op voorlopig op 1.411 verdiende delegates tegen 1.179 voor Bernie Sanders. 2.383 geeft hier een meerderheid. Voor Sanders wordt die meerderheid bijzonder moeilijk bereikbaar. Clinton wil de meerderheid halen zonder steun van de superdelegates (partijbonzen), die massaal aan haar kant staan.

 • Rudi Rotthier

  Cruz-campagne: we rekenen niet op een delegate in New York

  Volgens CNN geeft de Cruz-campagne aan dat er wellicht geen enkele van de 95 Republikeinse delegates uit New York naar Ted Cruz gaat. Waarnemers bevestigen dat voorlopig: in districten waar Trump beneden de 50 procent kan blijven, ligt John Kasich tweede en pikt hij desgevallig een delegate op. Een commentator van The New York Times schat dat Trump 90 van de 95 delegates kan binnenhalen. Als hij het volgende week even goed doet, staat hij tegen eind april aan 975 of zo, op goed 250 van zijn einddoel: 1.237.

  De huidige stand, volgens cijfers waar de Times al 48 van de 95 New Yorkse delates heeft verwerkt: Donald Trump 803, Cruz 543, Marco Rubio (uit de race) 171 en John Kasich 144.

  Over enkele uren zal de voorsprong van Trump nog zijn aangegroeid als de resterende New Yorkse delegates zijn toegekend.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton reikt de hand aan Sanders-aanhang: 'Veel meer verenigt ons'

  Een duidelijk stralende Hillary Clinton geniet van haar overwinning.

  "Jullie hebben vandaag nog eens bewezen dat er geen plaats is als thuis. New Yorkers, jullie hebben me altijd ingedekt, en ik heb altijd geprobeerd er voor jullie te zijn. Ik ben jullie erg, erg dankbaar dat jullie me vertrouwen met de ontzagwekkende verantwoordelijkheden die onze volgende president wachten. En aan alle mensen die senator Sanders ondersteunden: ik geloof dat er veel meer is dat ons verenigt dan dat ons scheidt".

  "Denk daaraan", zegt ze ook nog, onder luid applaus, "het komt er niet op aan dat je onderuit gaat, het punt is dat je weer rechtstaat".

 • Rudi Rotthier

  Clinton nog altijd fors voor

  Met de helft van de stemmen geteld staat Hillary Clinton op 59,5 procent van de stemmen, tegen 40,50 voor Sanders. Dat is geen goed nieuws voor Sanders, die tot twee weken geleden beweerde dat hij via een overwinning in New York op weg zou gaan naar het Witte Huis. Het ziet er op dit ogenblik niet naar uit dat hij binnen 10 procent van haar resultaat geraakt, wat een recenter doel van de Sanderscampagne was.

 • Rudi Rotthier

  John Kasich: wij zijn beter geplaatst om Trump te bestrijden dan Cruz

  Volgende week komt er weer een serie voorverkiezingen, onder meer in Pennsylvania, Maryland en Connecticut. In de meeste van die staten is Trump koploper in de peilingen, maar de campagne van John Kasich laat weten dat hij nu de beste geplaatste is om Trump te bekampen. In de voorlopige tellingen voor New York staat Trump op 62 procent, Kasich op 24 procent en Cruz op 14 procent.

 • Rudi Rotthier

  Trump ligt achter in Manhattan

  Donald Trump zei net dat het een goed gevoel is te winnen bij de mensen die je het beste kennen, maar volgens CNN is het niet zeker dat hij in Manhattan wint - waar hij woont en bouwt. In voorlopige tellingen ligt John Kasich er iets voor. Maar verder voorspelt CNN dat Trump ruim boven 50 procent van de stemmen uitsteekt.

  Hoeveel van de 95 delegates hij behaalt, is nog niet duidelijk.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton wint bij de Democraten

  Bijna een uur nadat de tellingen begonnen, wordt Hillary Clinton uitgeroepen tot winnaar bij de Democraten. Met veertig procent van de stemmen geteld, ligt ze op 60 procent tegen bijna 40 procent voor Bernie Sanders. Volgens de exitpolls zou het nog veel nipter worden, maar de meeste Amerikaanse media zijn er gerust genoeg in om haar tot winnaar uit te roepen.

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'Cruz is mathematisch ongeveer uitgeschakeld'

  In zijn overwinningsspeech legt Trump de nadruk op banen en economie. Hij houdt het vrij veilig, tot hij over het verkiezingssysteem begint. De race is zo goed als voorbij, zegt hij. "Senator Cruz is mathematisch ongeveer uitgeschakeld".

  "Het is echt aangenaam om delegates te winnen met feitelijke stemmen", gaat hij verder, een verwijzing naar Cruz die in Colorado won door met delegates te onderhandelen.

  "Het is een vervalst systeem. We keren terug naar de oude manier, wat betekent: jullie stemmen en jullie winnen".

  Geen enkel scheldwoord van Trump tijdens een korte toespraak.

 • Rudi Rotthier

  Hillary voorlopig fors voorop

  Amerikaanse media blijven heel voorzichtig, maar de tellingen zien er op dit ogenblik zeker niet slecht uit voor Hillary Clinton. Ze ligt op 62 procent van de getelde stemmen, met een vijfde van de tellingen achter de rug.

 • Rudi Rotthier

  Trump haalt 80 procent in Staten Island

  Voorlopig haalt Trump 80 procent van de Republikeinse stemmen in Staten Island, met een derde van de stemmen in dat stadsdeel geteld.

  De Empire State Building kleurt volgens de winnende kandidaat. Rood voor Trump, donkerblauw voor Hillary Clinton en lichter blauw voor Sanders, blijkbaar.

 • Rudi Rotthier

  Sanders wint uitgesproken bij jongere kiezers

  Volgens de exitpolls van CNN haalt Bernie Sanders 72 procent van de stemmen bij kiezers jonger dan 30. Hillary Clinton wint in het algemeen bij zwarten, Spaanstaligen en ouderen.

 • Rudi Rotthier

  Eerste stemmen komen binnen

  De eerste stemmen worden geteld, maar bij Trump komt het er nu opaan dat hij over de hele staat New York 50 procent van de stemmen haalt, plus in zoveel mogelijk districten ook 50 procent van de stemmen. Hij haalt 14 delegates met 50 procent in de staat, en telkens 3 delegates in elk van 27 districten. Het totaal aantal delegates bij de Republikeinen in New York is 95.

  In de voorlopige tellingen staat Hillary Clinton op 60 procent van de stemmen, maar volgens exitpolls is het te nipt om nu al een winnaar aan te duiden, wat een heel goed teken is voor Bernie Sanders die in de peilingen gemiddeld 12 procent achteroplag.

 • Rudi Rotthier

  Donald Trump wint New York

  Er zijn nog geen stemmen geteld, maar de Amerikaanse nieuwszenders roepen Donald Trump uit tot winnaar aan Republikeinse kant en een nipte race bij de Democraten.

 • Rudi Rotthier

  Exitpolls: vrouwen van New York houden van Hillary Clinton en gruwen minder van Donald Trump

  Volgens exitpolls van Edison Research doet Hillary Clinton het goed bij de vrouwen van New York. Meer dan drievijfden van haar kiezers waren vrouwen. Bij de Republikeinen haalt Donald Trump bijna de helft van zijn stemmen bij vrouwen, wat stukken beter is dan in voorbije voorverkiezingen. Ook: de proportie van vrouwenstemmen bij Trump ligt niet lager dan die bij zijn rivalen Cruz en Kasisch.

 • Rudi Rotthier

  Trump mikt op 43,8 procent

  Zijn campagnemanager Corey Lewandowski zegt dat Donald Trump in New York beter wil doen dan zijn concurrent Ted Cruz deed in diens thuisstaat Texas. Tijdens Super Tuesday op 1 maart haalde Cruz 43,8 procent van de stemmen in Texas. Toegegeven, toen waren er nog 5 Republikeinen in de race, tegen 3 nu.

  Trump, die in de meeste peilingen in New York ruim boven 50 procent uitkomt, heeft dus een relatief bescheiden officieel doel. In Texas haalde Trump 26,7 procent van de stemmen. Cruz wordt in de peilingen minder dan 20 procent in New York toebedeeld.

 • Rudi Rotthier

  Republikein Peter King: 'Ik haat Ted Cruz en neem cyanide als hij wint'

  Peter King, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden in New York, maakt geen geheim van zijn antipathie. Hij ondersteunt John Kasich, hij verwacht dat Trump uitgesproken wint in New York en hij haat Ted Cruz. 'Ik denk dat ik cyanide inneem als hij de nominatie wint', aldus het Congreslid.

 • Rudi Rotthier

  Sanders gaf het meest uit in New York

  De Democraten gaven meer uit aan tv-advertenties in de staat New York, en bij de Democraten spendeerde Bernie Sanders ongeveer 2 miljoen dollar meer dan Hillary Clinton. In totaal spendeerden de Democraten, volgens cijfers die de New York Times vergaarde, 9,2 milljoen dollar aan tv in de staat tegen gezamenlijk 1,5 miljoen dollar voor de drie Republikeinse presidentskandidaten. Bij die Republikeinen had Donald Trump in de peilingen een zodanige voorsprong dat zijn rivalen geen grote of in elk geval geen dure campagnes hebben opgezet.

 • Rudi Rotthier

  Onafhankelijken kunnen nergens heen

  Elke staat heeft eigen regels, en de regels van New York bepalen dat kiezers alleen kunnen stemmen voor kandidaten van de partij waarvoor ze zich geregistreerd hebben. Dat betekent dat onafhankelijken niet kunnen gaan kiezen. In vorige primaries hebben onafhankelijken vooral voor Donald Trump of Bernie Sanders gekozen.

  Onafhankelijken zijn in grotere getale dan de leden van elk van de grote partijen.

 • Rudi Rotthier

  Mysterie van 126.000 geschrapte Democraten in Brooklyn

  In Brooklyn, een hip deel van New York, zijn sinds vorig jaar 126.000 Democraten van de kieslijsten verwijderd. Het verlies aan Democraten is onverklaard, en noopt de burgemeester van New York, Bill de Blasio, tot een onderzoek.

  Volgens gegevens van de verkiezingscommissie ging het om 12.000 mensen die uit het stadsdeel verhuisden, 44.000 mensen die van actief op non-actief werden gezet (wat kan als ze enkele keren niet aan verkiezingen deelnemen) en 70.000 kiezers die van de non-actieve lijst werden geschrapt. De burgemeester zei in een reactie dat Brooklyn veel uitwijking, maar ook veel inwijking kent, en dat een groot netto verlies aan Democratische kiezers vreemd is.

Onze partners