Netanyahu wil niet naar nucleaire top

09/04/10 om 09:37 - Bijgewerkt om 09:37

De Israëlische premier is bezorgd omdat sommige deelnemende moslimlanden druk zouden willen uitoefenen op Israël om de nucleaire installaties open te stellen voor internationale inspecties.

Netanyahu wil niet naar nucleaire top

© Belga

De Israëlische eerste minister, Benjamin Netanyahu, zal niet deelnemen aan de top over nucleaire veiligheid die maandag van start gaat in het Amerikaanse Washington. In de plaats stuurt hij zijn minister van Kernenergie, Dan Meridor.

Dat hebben verantwoordelijken binnen de Israëlische regering gemeld. Volgens de lokale media is Netanyahu bezorgd omdat sommige deelnemende moslimlanden van plan zouden zijn om druk uit te oefenen op zijn land om de nucleaire installaties open te stellen voor internationale inspecties.

Vooral Turkije en Egypte zouden het over het Israëlisch arsenaal willen hebben. Buitenlandse militaire experts vermoeden dat Israël meerdere honderden kernkoppen bezit. Maar dat heeft het land nooit bevestigd of ontkend.

Non-profileratieverdrag

Daarnaast zouden Turkije en Egypte ook eisen dat Israël het non-profileratieverdrag tekent. Dat is al getekend door 189 landen. Samen met India, Pakistan en Noord-Korea hoort Israël bij de vier landen die het verdrag nog niet goedkeurden.

Het Witte Huis heeft meer dan veertig staats- en regeringsleiders uitgenodigd op de Nuclear Security Top in Washington op 12 en 13 april. De beveiliging tegen nucleaire terreur staat bovenaan de agenda.

Lees meer over:

Onze partners