Netanyahu wil Gaza-offensief nog uitbreiden, nu al meer dan 200 doden

15/07/14 om 23:21 - Bijgewerkt op 16/07/14 om 05:43

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een verdere uitbreiding aangekondigd van Protective Edge, de militaire operatie tegen de Gazastrook. "Israël kan niet anders", zegt hij.

Netanyahu wil Gaza-offensief nog uitbreiden, nu al meer dan 200 doden

Rook stijgt op na een Israëlische luchtaanval op de stad Rafah in de uidelijke Gazastrook © BELGAIMAGE

Netanyahu's aankondiging kwam er nadat de islamitische beweging Hamas, die heerst over de Gazastrook en door Israël als een terreurbeweging wordt beschouwd, het door Egypte aangebrachte vredesbestand heeft verworpen. "Zij (Hamas; red.) hebben besloten ons te blijven beschieten, en zij zullen daar een hoge prijs voor betalen", stelde Netanhayu, lid vand e rechtse Likoed-partij

Protective Edge heeft op acht dagen tijd al bijna 200 Palestijnen, voor het leeuwendeel burgers, het leven gekost. Sinds dinsdag heeft ook Israël een dode te betreuren.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, de havik Avigdor Lieberman (van de rechts-nationalistische Yisrael Beiteinupartij), wil dat Netanyahu nog verder gaat en de Gazastrook opnieuw volledig inpalmt. Of Netantahu met zijn 'verscherping' op een grondoffensief alludeerde, is niet meteen duidelijk.

Nieuwe Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben ondertussen aan minstens vijf mensen het leven gekost, melden de Palestijnse medische diensten. Het totale dodental van de Israëlische operatie "Protective Edge" komt daarmee uit op 202.

Bij een aanval op een woning in de stad Rafah werden twee mannen gedood, zo zegt Ashraf al-Quadra, de woordvoerder van de hulpdiensten. Even later kostte een andere aanval in diezelfde stad ook het leven aan jongeman die door getuigen als een islamistische militant werd omschreven. In de stad Khan Younis, ook in het zuiden van de Gazastrook, kwamen nog eens twee mannen om het leven bij een luchtaanval, aldus Ashraf al-Quadra.

Het Israëlische leger zegt dat het sinds 8 juli ongeveer 1.500 doelwitten in de Gazastrook onder vuur heeft genomen. De islamistische groepering Hamas heeft in diezelfde periode ook een duizendtal raketten richting Israël afgevoerd. Daarbij is dinsdag een eerste Israëlische dode gevallen. (Belga/TV)

Onze partners