Netanyahu vindt meerderheid voor nieuwe regering

06/05/15 om 22:14 - Bijgewerkt om 22:19

Twee uur voor de deadline verliep, heeft uittredend Israëlisch premier Benjamin Netanyahu een meerderheid gevonden voor een nieuwe regering. Hij kreeg de kolonistenpartij Het Joodse Huis achter zich. De voorgestelde coalitie heeft de kleinste meerderheid: 61 van de 120 zetels in de Knesset.

Netanyahu vindt meerderheid voor nieuwe regering

Israelisch premier Benjamin Netanyahu kan beginnen aan een vierde ambtstermijn © AFP

Het nieuws werd bekendgemaakt door de Israëlische radio.

Volgens de omroep zijn Likoed, de partij van Netanyahu, en Het Joodse Huis van Naftali Bennett het erover eens geworden dat Zipi Chotoveli van de kolonistenpartij minister van Justitie wordt en Bennett zelf Onderwijsminister. Die laatste had zijn oog op Justitie laten vallen en daarvoor een akkoord laten aanslepen. In de Israëlische pers is nog onduidelijkheid over de definitieve verdeling van de ministeries. Zo schrijft de Jerusalem Post dat Bennett het ministerie van Buitenlandse Zaken ambieert.

Netanyahu had reeds de centrumrechtse Kulanu (10 zetels), de orthodox-religieuze Schas (7) en het Verenigd Tora-Jodendom (6) aan boord. Bij de verkiezingen kwam zijn Likoed met dertig zetels als sterktste uit de bus. Om zijn flinterdunne meerderheid te bekomen had hij de acht zetels van Het Joodse Huis nodig.

Als Netanyahu niet voor middernacht zijn coalitie op de been had, moest de president bij wet een nieuwe formateur aanduiden.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners