Netanyahu sluit voorlopig regeerakkoord met twee partijen

30/04/15 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:07

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft met twee politieke partijen een akkoord gesloten over de vorming van een nieuwe regering. Hij moet binnen de week nog wel andere partners vinden om een meerderheid in het parlement te bereiken.

Netanyahu sluit voorlopig regeerakkoord met twee partijen

Premier Netanyahu met president Rivlin © REUTERS

Bij de verkiezingen van 17 maart was de Likoed-partij van de uittredende premier als winnaar uit de bus gekomen. De partij haalde dertig zetels binnen, wat de weg vrijmaakte voor de vorming van een vierde regering-Netanyahu. Natanyahu heeft nu een akkoord gesloten met de ultraorthodoxe partij Verenigd Thora-Jodendom (6 zetels) en de centrumrechtse partij Kulanu (10 zetels). De drie partijen zijn samen goed voor 46 van de 120 zetels in de Knesset.

Meerderheid gezocht

Er wordt momenteel nog met drie andere partijen onderhandeld om tot een coalitie te komen met een meerderheid in het parlement. Het gaat dan om de andere ultraorthodoxe partij Shass (7 zetels), Het Joodse Huis (8 zetels) en Yisraël Beiteinu (6 zetels), de ultranationalistische partij van ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Netanyahu heeft nog tot volgende week woensdag middernacht de tijd om zijn regering voor te stellen. Zoniet moet president Rivlin een nieuwe formateur aanduiden.

In de voorlopige overeenkomst krijgt Verenigd Thora-Jodendom volgens The Jerusalem Post de minister van Volksgezondheid, terwijl Kulanu de departementen Financiën, Milieu en Openbare Werken toebedeeld krijgt.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners