Netanyahu: "Kritiek op Israël is hypocriet"

03/06/10 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat zijn land geen andere keuze had dan het humanitaire scheepskonvooi voor Gaza te bestormen. Het is volgens hem de plicht van Israël om te verhinderen dat wapens de Gazastrook binnen worden gesmokkeld.

Netanyahu: "Kritiek op Israël is hypocriet"

© EPA

Bij de Israëlische militaire interventie kwamen maandagochtend negen pro-Palestijnse activisten, allen Turken, om het leven. De raid werd internationaal veroordeeld, omdat de boten zich nog in internationale wateren bevonden en geen wapens aan boord hadden.

Hypocriet

"Dit was geen liefdesboot, maar een boot van haat", zei Netanyahu woensdag. "De vloot trachtte de blokkade te doorbreken. We kunnen niet toestaan dat Gaza een Iraanse haven in de Middellandse Zee wordt".

De internationale kritiek op Israël noemde Netanyahu "hypocriet".

Onderzoek

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) heeft woensdag gestemd voor de oprichting van een internationale onafhankelijke onderzoekscommissie.

Israël heeft die resolutie al verworpen. Die VN-Mensenrechtenraad heeft volgens de Israëlische regering "geen enkele morele autoriteit".

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep nogmaals op een "onmiddellijke opheffing van de blokkade van de Gazastrook door Israël. "Die is contraproductief, onhoudbaar en immoreel," zei Ban.

Onze partners