Netanyahu krijgt steun religieuze partij voor nieuwe regering, maar ook tegenwind

04/05/15 om 23:08 - Bijgewerkt om 23:18

Op anderhalve dag voor de deadline komt uittredend Israëlisch premier Benjamin Netanyahu nog een partner te kort voor een meerderheid. Hij kon maandag wel een akkoord sluiten met de streng-religieuze partij Shas. Minister van Buitenlandse Zaken Lieberman keert zich echter af van de premier.

Netanyahu krijgt steun religieuze partij voor nieuwe regering, maar ook tegenwind

Premier Netanyahu met president Rivlin © REUTERS

Tijdens zijn zoektocht naar een regeringscoalitie heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag een derde partij over de streep gehaald. Netanyahu's conservatieve Likoed tekende een akkoord met de streng-religieuze Shas-partij. Om Shas te overhalen, heeft 'Bibi' de partij beloofd dat zij in de nieuwe regering de portefeuilles Economie - voor partijvoorzitter Arie Deri - en Religieuze Zaken krijgt, misschien ook voor Deri of voor een ander lid van de partij.

Met de drie partijen, waarbij ook nog de centrum-rechtse Kulanu, beschikt Netanyahu over 53 parlementszetels.

Liberman

Om de minimale meerderheid in de Knesset te halen (61 van de 120 zitjes), moet hij nog de extreemrechtse, zionistische kolonistenpartij Het Joodse Huis van Naftali Bennett weten te overtuigen. Als die rechts-religieuze regering er komt, gaan waarnemers ervan uit dat het zogenaamde vredesproces met de Palestijnen volkomen terug naar af gaat.

Eerder leek ook de partij Yisrael Beytenu van minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman in de running, maar die nam maandag ontslag uit de regering Netanyahu en zei dat de onderhandelingen met Likoed niets hadden opgeleverd. Hij zou nu in gesprek zijn met Isaac Herzog van de Zionistische Partij om een alternatieve meerderheid te vormen (met Kulanu, dat echter vooralsnog niet van de zijde van Netanyahu wijkt).

Door het ontslag heeft Netanyahu wel de gegeerde ministerpost Buitenlandse Zaken in handen die nog als pasmunt kan dienen.

Deadline voor de vorming van een nieuwe regering is woensdag om middernacht. Tegen dan moet de premier zijn coalitie aan president Rivlin bekendmaken. Zoniet komt er een nieuwe formateur.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners