Netanyahu en Obama spreken voor het eerst sinds ruzie

Net op dat moment keurde de gemeenteraad van Jeruzalem de bouw van twintig nieuwe woonsten voor Joden in Oost-Jeruzalem goed.

De gemeenteraad van Jeruzalem heeft groen licht gegeven voor de bouw van twintig nieuwe woonsten in Oost-Jeruzalem. Net op dat moment ontmoette de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis.

Het was de eerste ontmoeting tussen de twee bondgenoten sinds hun ruzie over de plannen van Israël om 1.600 nieuwe huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem. Na afloop zei Netanyahu dat de gesprekken in een “goede sfeer” waren verlopen. Het Witte Huis daarentegen zwijgt voorlopig over de sfeer en de inhoud van de ontmoeting.

Volgens de BBC hebben er twee gesprekken plaatsgevonden tussen de staatsleiders. Het eerste duurde anderhalf uur waarna Obama zich terugtrok in zijn residentie. Maar Netanyahu vroeg om een tweede ontmoeting die uiteindelijk nog een halfuur duurde.

Opmerkelijk was dat de twee na hun gesprekken niet samen op de foto gingen. Dat is nochtans gebruikelijk bij ontmoetingen tussen internationale leiders. Volgens een BBC-correspondent was er een enorm contrast met eerdere ontmoetingen met Israëlische leiders, die doorgaans zeer welkom zijn op het Witte Huis.

Bouw Joodse woonsten

Op hetzelfde moment van de verzoeningspoging tussen de twee bondgenoten, maakten Israëlische media bekend dat de gemeenteraad in Jeruzalem een omstreden nieuwbouwplan had goedgekeurd.

Er zullen twintig nieuwe woonsten komen voor Joden op de plaats waar momenteel een Palestijns hotel staat. De gemeente Jeruzalem heeft alle noodzakelijke toelatingen gegeven voor de afbraak van het hotel in de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah om de bouw mogelijk te maken.

Het project is van de Joodse miljonair Irying Moskowitz die verschillende ultranationalistische organisaties financiert die Israëliërs aanmoedigen om zich te vestigen in Arabische wijken in Oost-Jeruzalem.

Vertrouwenscrisis

De vertrouwenscrisis tussen de twee landen begon toen Israël twee weken geleden de bouw van 1.600 nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem aankondigde. Net op dat moment was de Amerikaanse vicepresident Joe Biden op bezoek in Israël.

De Amerikaanse regering reageerde furieus en zei dat de goedkeuring van de bouw het vredesproces met de Palestijnen belemmerde. Netanyahu reageerde dat zijn land het recht had om te bouwen in Jeruzalem. “De Joodse bevolking bouwde 3.000 jaar geleden aan Jeruzalem en doet dat vandaag nog steeds. Jeruzalem is geen nederzetting maar onze hoofdstad”, aldus de Israëlische premier.

Hij waarschuwde nog dat de gesprekken over het vredesproces zouden worden opgeschort als de Palestijnen eisten om de bouw van de woonsten stop te zetten. Volgens hem is die eis “onlogisch en onredelijk”. De Palestijnen zeggen dan weer dat het beleid van Netanyahu het vredesproces belemmert.

Momenteel leven ongeveer 500.000 Joden in meer dan 100 nederzettingen die sinds 1967 gebouwd zijn door Israël in de Westbank en Oost-Jeruzalem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content