Netanyahu en Kerry kunnen ‘bewijs chemische aanvallen in Syrië’ niet bevestigen

© Reuters
Simon Demeulemeester

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en Amerikaans Buitenlandminister John Kerry kunnen het nieuws van een hoge Israëlische inlichtingenofficier over chemische aanvallen door het Syrische regime niet bevestigen.

Een hoge Israëlische zei bewijzen te hebben dat het regime in Syrië reeds meermaals chemische wapens heeft gebruikt tegen rebellen. Maar dat kan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet bevestigen, zo zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Of het nieuws al of niet waar is, is voor de VS belanrgijk. President Barack Obama omschreef immers eerder de inzet van chemische wapens door Syrië als ‘de rode lijn’.

John Kerry zei zelf de feiten niet te kennen. “Ik sprak met premier Netanyahu. Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat hij niet in een positie was om dat in het gesprek te bevestigen. Ik ken de feiten nog niet.”

Zenuwgas sarin

Volgens commandant Itai Brun van de Israëlische militaire inlichtingendienst gaat het om het zenuwgas sarin. Brun verwees onder meer naar foto’s van slachtoffers met schuim op de mond, vernauwde pupillen en andere symptomen als bewijs voor chemische aanvallen. Brun uitte op een persconferentie in Jeruzalem ook kritiek op de internationale gemeenschap wegens het uitblijven van een adequate reactie.

Een andere hoge militair noemde de verklaringen van Brun onbetrouwbaar.

Voor het eerst zo expliciet beschuldigd

Het is voor het eerst dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zo expliciet wordt beschuldigd van het gebruik van chemische wapens. Zowel de Syrische overheid als de rebellen hebben elkaar al beschuldigd, maar zonder afdoende bewijzen. Syrië heeft al herhaaldelijk gezegd dat het nooit chemische wapens zou inzetten tegen zijn eigen bevolking.

NOS schrijft dat ook Frankrijk en Groot-Brittannië vermoeden dat Assad chemische wapens heeft ingezet tegen zijn bevolking.

‘Druk op VS’

Vraag is hoe de Verenigde Staten hiermee zullen omgaan. The New York Times merkt op dat deze beschuldigingen de druk op president Barack Obama verhogen en een militaire interventie in Syrië mogelijk niet langer uit te sluiten is.

Obama heeft het gebruik van chemische wapens immers omschreven als een ‘rode lijn’: wordt die overschreden dan zou Washington militair ingrijpen. Tijdens een bezoek aan Israël vorige maand nog noemde hij eventuele bewijzen van chemische aanvallen een ‘game changer’.

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel verklaarde pas nog dat de inlichtingendiensten nog steeds nagaan of er chemische wapens in de Syrische burgeroorlog zijn gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content