Netanyahu eist Iran-ultimatum van de VS

12/09/12 om 01:21 - Bijgewerkt om 01:21

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil dat de VS Iran een nucleaire deadline oplegt. Anders vindt hij dat niemand Israel mag zeggen dat het Iran niet op eigen houtje mag aanvallen.

Netanyahu's uitspraken duiden nog maar eens op oplopende spanningen tussen Israel en de VS. De Amerikanen lieten dit weekend bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton weten dat ze niet bereid zijn om Iran een deadline op te leggen om op te houden met het verrijken van uranium.

Een anonieme Israelische topfunctionaris die geciteerd werd in de krant The New York Times liet ook verstaan dat de Amerikaanse president Barack Obama geweigerd heeft om Netanyahu te ontmoeten in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die later deze maand van start gaat in New York.

Rood licht

Op een gezamenlijke persconferentie met de Bulgaarse premier Boyko Borisov nam Netanyahu ondubbelzinnig afstand van de Amerikaanse weigering om een rode lijn te trekken die Iran niet mag overschrijden. In één adem nam hij de kans te baat om ook Iran zelf de wacht aan te zeggen:

"Iedere dag die voorbij gaat, komt Iran dichter bij kernwapens. De wereld zegt tegen Israel: 'Wacht, er is nog tijd. En ik zeg: 'Waarop wachten we? Hoe lang moeten we wachten? Degene in de internationale gemeenschap die weigeren om rode lijnen te trekken voor Iran hebben niet het morele recht om Israel voor een rood licht te plaatsen."

"Als Iran weet dat er geen rode lijn en geen deadline zijn, wat zal het dan doen?", vervolgde Netanyahu. "Precies wat het nu al doet. Het gaat ongehinderd verder met het ontwikkelen van de capaciteit om nucleaire wapens te maken."

Sancties

Netanyahu zei ook dat hij niet gelooft in de internationale sancties die van kracht zijn tegen Iran: "De sancties hebben de Iraanse economie getroffen, maar ze hebben het Iraanse nucleaire programma niet tegengehouden, dat is een feit."

Jay Carney, de woordvoerder van president Obama, zei dat de VS wel van mening is dat de sancties succes kunnen opleveren. "Maar we hebben ook aangegeven dat die deur niet eindeloos open blijft."

Iran houdt vol dat zijn nucleaire programma er alleen is voor burgerdoeleinden. Volgens het Internationaal Atoomenergieagentschap, de nucleaire waakhond van de VN, heeft Iran zijn verrijkingscapaciteit voor uranium recent echter verdubbeld. Hoogverrijkt uranium is de brandstof voor kernreactors, maar in meer geconcentreerde vorm ook de springstof voor atoombommen.

Agenda

De Amerikanen ontkennen ondertussen dat Obama Netanyahu niet wil zien in New York. Volgens de Amerikaanse overheid zijn de agenda's het probleem.

Ze zijn simpelweg niet op hetzelfde moment in de stad", zei Tommy Vietor, de woordvoerder van de Amerikaan nationale Veiligheidsraad aan The Washington Post. "Maar de president en de premier hebben wel frequent contact met elkaar en de premier zal tijdens zijn bezoek andere hooggeplaatste functionarissen ontmoeten, waaronder minister Clinton."

Campagnevoer

De wrijvingen tussen de VS en Israel - traditioneel zeer trouwe bondgenoten - zullen ongetwijfeld voer worden voor discussies in de aan de gang zijnde Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney reageerde nog niet zelf, maar off the record laten bronnen binnen zijn campagne goedkeurende geluiden horen over Netanyahu's uitspraken.

Tijdens de Republikeinse Conventie, twee weken terug in Florida, beschuldigde Romney Obama ervan dat hij Israel in de steek gelaten heeft. Tijdens een televisie-interview afgelopen weekend noemde hij Iran Obama's 'Grootste mislukking" is qua buitenlands beleid. (TV)

Onze partners