Netanyahu dreigt met unilaterale acties tegen Palestijnen

06/04/14 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:34

De Israëlische premier Benjamin Netanyah plant mogelijk unilaterale acties nadat bekendraakte dat de Palestijnen van Fatah een aanvraag hebben ingediend om tot 15 internationale verdragen en conventies toe te treden.

Netanyahu dreigt met unilaterale acties tegen Palestijnen

Benjamin Netanyahu © REUTERS

De Likoed-premier vreest dat de Palestijnen via de 15 internationale verdragen - hoofdzakelijk onder de impuls van de Verenigde Naties - een groter bedreiging zullen vormen tegen de Israëlische staat.

Wat die unilaterale acties precies inhouden, wilde Netanyahu niet verduidelijken tijdens de wekelijkse zitting van het kabinet. De stoere taal komt er in ieder geval net voor Israëlische en Palestijnse onderhandelaars om de tafel gaan zitten met de Amerikaanse afgezant Martin Indyk. Het gaat om een laatste poging om het in juli heropgestarte vredesoverleg nieuw leven in te blazen.

Onder anderen VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft al laten doorschemeren dat de VS er de brui aan willen geven. Zijn oplossing - dat de Palestijnen water in de wijn doen en niet tot voormelde verdragen en conventies toetreden - werd door de Palestijnse 'president' Mahmud Abbas verworpen.

Dat de Palestijnen zich aan internationale verdragen willen onderwerpen, is mogelijk sinds 'Palestina' eind 2012 het statuut van waarnemer bij de VN kreeg, zeer tot ongenoegen van Washington en Tel Aviv. Via de internationale wetgeving kunnen de Palestijnen immers rechtsvervolging van de staat Israël proberen te verkrijgen .

Op 29 april verloopt de voorziene termijn van negen maanden voor het herstarten van vredesoverleg. De Likoed-premier is nog steeds bereid tot verder overleg, maar 'niet tegen om het even welke prijs'. (Belga/Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners