Nervositeit in China: 10.000 duiven 'gefouilleerd'

02/10/14 om 02:43 - Bijgewerkt om 02:48

Voor de viering van de 65ste verjaardag van Volksrepubliek werden op het Tienanmenplein grondige veiligheidsmaatregelen genomen. De Chinese pers maakt zich vrolijk over de dubbele controle van 10.000 duiven, die tot en met hun anus werden onderzocht.

Nervositeit in China: 10.000 duiven 'gefouilleerd'

Tienanmen, na het lossen van de duiven © Belga

Volgens de South China Morning Post, die op haar beurt verwijst naar The Beijing News en The Mirror, werden 10.000 duiven, die tijdens de feestceremonie moesten vrijgelaten worden, twee keer op gevaar gecontroleerd.

De eerste keer ging dat grondig, vogel per vogel. De kranten citeren een ambtenaar: "We moesten hun vleugels, staart en zelfs hun anus van dichtbij onderzoeken" om er zeker van te kunnen zijn dat de dieren geen "verdachte objecten" bij zich hadden.

Dat gebeurde een dag voor de ceremonie. Op woensdagochtend, na aankomst op het Tienanmenplein, werden de vogels opnieuw gecontroleerd, zij het minder grondig.

De strenge veiligheidsmaatregelen op de 65ste Nationale Feestdag hadden zeker te maken met de aanhoudende massaprotesten in Hongkong, maar vooral ook met een incident tijdens de vorige viering, toen een auto inreed op bezoekers. Twee toeristen kwamen om het leven, en drie mensen, separatisten uit de provincie Xinjang, werden hiervoor veroordeeld en in augustus geëxecuteerd.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners