Nepal: vier mensen levend vanonder het puin na een week

03/05/15 om 12:52 - Bijgewerkt om 15:42

Een week na de aardbeving bij het Nepalese Kathmandu zijn nog vier mensen levend vanonder het puin gehaald. Zo ook een man van 101 jaar oud. De dodentol blijft echter oplopen: momenteel is er sprake van ruim 7.100 doden en minstens 14.000 gewonden.

Nepal: vier mensen levend vanonder het puin na een week

De aardbeving in Nepal kostte aan ruim 7.100 mensen het leven, minstens 14.000 raakten gewond. In Bhaktapur, ten oosten van de hoofdstad Kathmandu, cremeren nabestaanden hun overleden naasten. © Reuters

In het noorden van Nepal zijn acht dagen na de aardbeving nog vier overlevenden gered. Reddingswerkers haalden in het dorp Kerabari twee vrouwen en een man levend vanonder het puin, zei een politieagent in het noordoostelijke district Sindhupalchowk. Ze werden naar een ziekenhuis gebracht. Twee van de overlevenden waren onder een lemen huis bedolven, de derde was door een aardverschuiving ten gevolge van de aardbeving meegesleurd.

101 jaar oud

Een vierde overlevende, een man van 101 jaar oud, werd door Nepalese en Japanse ploegen gered in het dorp Kimtang. Funchu Tamang werd uit het puin van zijn lemen huis gehaald en wordt in een plaatselijk ziekenhuis behandeld. Hij is slechts lichtgewond, aldus politieofficier Arun Kumar Singh. "Hij werd per helikopter naar het ziekenhuis van het district Nuwakot gebracht. Zijn toestand is stabiel", aldus Singh, die preciseerde dat de oude man aan de enkel en de hand gewond was.

De zeldzame reddingen brengen een straaltje licht in de moeilijkheden om de gewonden te verzorgen en hulpgoederen te brengen tot bij de duizenden mensen die dakloos werden door de krachtige aardbeving. Ruim 300.000 huizen werden vernield. De regering heeft ruim 47.000 tenten verdeeld, maar schat dat ze er nog 400.000 nodig heeft. De overheid stelde de officiële balans van het aantal doden ook tot 7.040 bij. Meer dan 130.000 politiemensen en soldaten zijn ingeschakeld in de hulpoperaties.

Kantoren en winkels gaan weer open

De Nepalese hoofdstad begon zondag diensten te herstellen na een week van angst en onzekerheid. Kantoren en winkels begonnen weer open te gaan en veel mensen waren buiten hun straten en wijken aan het opruimen. Scholen en universiteiten blijven echter dicht tot half mei. Veel bewoners van Kathmandu die uit vrees voor naschokken in parken en op straat in tenten hadden geleefd, keerden terug naar hun woningen. Maar tienduizenden blijven in tenten kamperen omdat hun huizen vernield of niet veilig zijn.

Ingenieurs en architecten zijn begonnen met de inspectie van beschadigde woningen. De elektriciteit is hersteld in de meeste delen van de stad waar de leidingen intact bleven. Ongeveer 900.000 mensen, een vijfde van de bevolking van Kathmandu, zijn uit de hoofdstad weggetrokken sinds 26 april. Aan alle buitenlandse instellingen en organisaties die in Nepal toekomen om hulp te bieden, vraagt de regering ondertussen zelf voor transport, onderdak en voedsel te zorgen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners