Nepal kan toestroom aan noodhulp niet slikken, premier vreest voor 10.000 doden

Tentenkamp in Kathmandu © Reuters

De Nepalese premier Sushil Koirala vergelijkt de situatie in zijn land met een oorlog. Zijn regering doet al het mogelijke om de slachtoffers van de verwoestende aardbeving te helpen, maar wordt overrompeld. Zo kan de kleine internationale luchthaven van de hoofdstad Kathmandu de arriverende internationale noodhulp niet slikken.

‘De regering doet al het mogelijke voor de reddings- en hulpverleningsoperaties op voet van oorlog’, zei Sushil Koirala aan persagentschap Reuters. ‘Het is een uitdaging en een zeer zware tijd voor Nepal’.

Hij geeft toe dat de regering ondanks talrijke waarschuwingen niet voorbereid waren en nu overrompeld wordt. Door een gebrek aan materiaal en deskundig personeel ‘kunnen de kreten om hulp die van overal komen niet allemaal beantwoord worden’, luidt het. De Nepalezen zijn intussen woedend op hun regering.

Overrompeling

De luchthaven van Kathmandu, de enige van het land, kan de toestromende internationale noodhulp niet slikken. Daardoor kan het Belgische vliegtuig van B-Fast, dat maandag noodgedwongen moest uitwijken naar de Indiase hoofdstad New Delhi, nog altijd niet vertrekken. Er was vanochtend een slot voorzien om te landen, maar rond de luchthaven cirkelen opnieuw veel vliegtuigen. Het risico op het afblazen van de hele missie groeit.

Vrees voor 10.000 doden

Het officiële dodental van de aardbeving met een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter staat op 4.485. Premier Koirala vreest echter dat dit cijfer nog zal oplopen tot 10.000. Er zijn ook bijna 8.000 gewonden gemeld. De Verenigde Naties schatten dat acht miljoen mensen getroffen zijn, dat is meer dan een kwart van de bevolking.

Honderdduizenden mensen slapen buiten in tenten omdat ze niet terug naar hun huizen kunnen of willen uit vrees voor naschokken.

Er is bovendien een tekort aan water, voedsel en elektriciteit. De hulpverlening wordt extra bemoeilijkt door slecht weer en scheuren in de wegen in het bergachtige gebied rond het epicentrum van de aardbeving.

Ook in buurlanden vielen slachtoffers: zeker 72 in India, en nog eens 25 in het Chinese Tibet. In Tibet wordt nog voor meer levens gevreesd. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content