Nepal: 7.200 doden, dringend meer helikopters nodig

04/05/15 om 12:24 - Bijgewerkt om 12:24

Terwijl de situatie in de Nepalese hoofdstad Kathmandu negen dagen na de zware aardbeving enigszins onder controle lijkt te komen, wachten in afgelegen gebieden tienduizenden mensen op redding of hulp.

Nepal: 7.200 doden, dringend meer helikopters nodig

Amerikaanse Osprey-vliegtuigen in Nepal © Belga Image

Zeker 25 helikopters worden in Nepal ingezet, veel te weinig om de gewonden te redden en tienduizenden noodlijdenden te bevoorraden na de zware aardbeving van 25 april. De VS en China springen bij, maar ook dat volstaat niet.

Redding en hulp

Hongerigen en gewonden wachten in afgelegen dorpen in Nepal dringend op hulp vanuit de lucht, zegt woordvoerder Laxmi Dhakal van Binnenlandse Zaken. Terwijl de situatie in Kathmandu negen dagen na de aardbeving enigszins onder controle lijkt te komen, wachten in afgelegen gebieden tienduizenden mensen op redding of hulp. Eigenlijk moeten gewonden opgehaald en tenten en levensmiddelen verdeeld worden.

'We beschikken niet over voldoende helikopters om de twee voornaamste taken aan te kunnen: mensen redden en bevoorraden', zei Dhakal. De regering heeft slechts 13 helikopters ter beschikking, waaronder zeven uit de privé. India helpt met nog eens 14 helikopters. De Verenigde Staten hebben zondag vier Osprey-vliegtuigen geleverd, die verticaal kunnen starten en landen. China stuurde maandag drie helikopters. 'Maar ook dat is lang niet voldoende. We hebben minstens twee- of driemaal zoveel helikopters nodig dan het aantal waar we nu over beschikken', zei de woordvoerder.

Moeilijk toegankelijk

De zwaar getroffen gebieden ten noorden van Kathmandu waren al voor de aardbeving over het algemeen enkel te voet bereikbaar. De weinige aanwezige wegen zijn deels door grondverschuivingen van de kaart geveegd. In vele dorpen zijn volgens de autoriteiten 95 procent van de huizen ingestort of zwaar beschadigd. Vele mensen leven volgens de woordvoerder in open lucht. Hun voorraden zijn vernield of uitgeput.

Het terrein is deels zo bergachtig en ontoegankelijk, dat zelfs helikopters er niet kunnen landen. Helikopters kunnen er enkel tenten en levensmiddelen droppen.

Miraculeuze redding

Bij de aardbeving van 25 april kwamen volgens de laatste cijfers meer dan 7.200 mensen om het leven en raakten tienduizenden mensen gewond. Volgens de toeristische dienst zijn minstens 57 buitenlanders omgekomen, raakten er 52 gewond en worden nog 109 toeristen vermist.

Acht dagen na de aardbeving werd afgelopen weekend in het noorden van Nepal een man van meer dan 100 jaar oud levend van onder het puin gehaald, meldde Dhakal. De oude man werd aangetroffen onder de brokstukken van zijn huis. Hij zou volgens de autoriteiten minstens 100 jaar oud zijn. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners