'Nep-doventolk van Mandela's herdenking betrokken bij moord'

16/12/13 om 21:20 - Bijgewerkt op 17/12/13 om 10:29

De doventolk die was ingehuurd om de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela te vertalen naar gebarentaal, maar daar niks van bleek te kennen, was volgens een neef en verschillende kennissen tien jaar geleden betrokken bij een moord.

'Nep-doventolk van Mandela's herdenking betrokken bij moord'

Fake-doventolk Thamsanqa Jantjie op enkele meters van president van de VS Barack Obama. © IMAGEGLOBE

Volgens persbureau AP bevestigen deze vier bronnen een verhaal dat afgelopen weekend in de Zuid-Afrikaanse krant Times stond. Die krant schreef dat de nep-tolk, Thamsanqa Jantjie, met twee anderen betrokken was bij een dubbele moord. Jantjie bevestigde in de krant dat hij bij het delict betrokken was. De documenten van de rechtszaak die in 2006 volgde, zouden onvindbaar zijn. Jantjie zelf zou nooit veroordeeld zijn, omdat hij ontoerekeningsvatbaar werd geacht.

Psychose

Jantjie werd vorige week ingehuurd om te tolken voor doven tijdens de herdenkingsceremonie voor de overleden vrijheidsstrijder Nelson Mandela. Dat bleek een grote fout van het ANC, want de gebaren van de man waren voor niemand te begrijpen. De Zuid-Afrikaanse dovenfederatie diende daarom een klacht in over de tolk.

Het is onduidelijk of de man überhaupt wel gebarentaal kent. De school waar Jantjie zei gebarentaal te hebben geleerd, is volgens AP niet te vinden. Zelf hield hij het erop dat hij een psychose kreeg tijdens de ceremonie, en dat hij daarom niet naar behoren functioneerde. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Onze partners