Nederzettingen bedreigen vredesoverleg Midden-Oosten

14/09/10 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:55

Israël en de Palestijnen hebben in Egypte hun rechtstreekse vredesonderhandelingen hernomen.

Nederzettingen bedreigen vredesoverleg Midden-Oosten

© EPA

Israël en de Palestijnen hebben in Egypte hun rechtstreekse vredesonderhandelingen hernomen. Maar het naderende einde van de gedeeltelijke bouwstop in Joodse nederzettingen in bezette Palestijnse gebieden weegt zwaar op de gesprekken.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas praten in de badplaats Sharm-el-Sheikh, in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en Midden-Oostengezant George Mitchell.

Het gaat om de eerste ontmoeting tussen Abbas en Netanyahu sinds ze op 2 september in Washington gesprekken voerden. Dat waren de eerste in meer dan twintig maanden.

Moratorium

Voor de start van de gesprekken dinsdag riep Clinton Israël op om de gedeeltelijke bouwstop op de Westelijke Jordaanoever te verlengen, meldt de BBC. Het moratorium loopt op 26 september af.

Ze stelde wel voor dat ook de Palestijnen een tegemoetkoming doen, zodat Netanyahu een uitbreiding van het moratorium gemakkelijker verkocht krijgt aan het Israëlische volk.

Dreigen

Netanyahu heeft laten verstaan dat minstens sommige onderdelen van het moratorium zeker zullen worden opgeheven.

De Palestijnen dreigen ermee de vredesgesprekken af te breken als de bouw in de Joodse nederzettingen wordt voortgezet.

Lees meer over:

Onze partners