Nederlandse wissel van wacht: hoe neemt Willem-Alexander het over van Beatrix?

28/01/13 om 20:41 - Bijgewerkt om 20:41

Nederlands kroonprins Willem-Alexander wordt na de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de eerste koning sinds Willem III.

Nederlandse wissel van wacht: hoe neemt Willem-Alexander het over van Beatrix?

© Belga

De troonsafstand van de Nederlandse koningin Beatrix en de inhuldiging van haar oudste zoon Willem-Alexander vinden op 30 april plaats in Amsterdam. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst RVD laten weten.

De ondertekening van de Akte van Abdicatie vindt plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Vervolgens vindt de inhuldiging van Willem-Alexander plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Willem-Alexander wordt de eerste koning sinds Willem III, die tot zijn dood in 1890 Nederland regeerde. Daarna kwamen er een regente en drie koninginnen.

Door zijn huwelijk met Maxima heeft prins Willem-Alexander drie kinderen: Catharina-Amalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007). De tweede oudste zoon van Beatrix, prins Friso, is nog steeds in coma na een ski-ongeval, enkele maanden geleden. Dit ongeluk heeft het tijdstip van de troonsafstand van zijn moeder beïnvloed. Hij kwam
echter door zijn huwelijk met prinses Mabel niet meer in aanmerking voor de Nederlandse troon.

Koninginnedag heet vanaf volgend jaar dus Koningsdag en wordt dan voortaan gevierd op 27 april, de verjaardag van prins en toekomstig koning Willem-Alexander. Dat heeft de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gemeld. Niettemin zal de allereerste Koningsdag op 26 april plaatsvinden, omdat 27 april op een zondag valt.

Nu is de nationale feestdag en het feest van de Nederlandse dynastie nog op 30 april.

Lees meer over:

Onze partners