Nederlandse topcrimineel Willem Holleeder komt vrij

02/01/12 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:26

Ondanks jarenlang politieonderzoek is er volgens justitie onvoldoende technisch bewijsmateriaal tegen hem.

Nederlandse topcrimineel Willem Holleeder komt vrij

Het Nederlandse openbaar ministerie heeft beslist om topcrimineel Willem Holleeder niet te vervolgen voor betrokkenheid bij liquidaties in de onderwereld. Ondanks jarenlang politieonderzoek is er volgens justitie onvoldoende technisch bewijsmateriaal tegen hem.

Dat meldt NRC Handelsblad. De 53-jarige Holleeder wordt volgens de krant eind deze maand vrijgelaten uit de gevangenis van Rotterdam. Hij zit daar een celstraf van negen jaar uit wegens afpersing van vastgoedhandelaars.

Verdacht

In onderzoeken van de Amsterdamse politie naar afrekeningen in het criminele milieu in de hoofdstad werd Holleeder de afgelopen jaren door verscheidene getuigen in verband gebracht met moorden. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij het doodschieten van criminele kompanen als vastgoedhandelaar Willem Endstra, Cor van Hout, hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl.

Holleeder werd vooral berucht door de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. Voor dat misdrijf werden hij en Cor van Hout tot elf jaar cel veroordeeld.

Vrijheid

Het OM vreest dat de vrijlating van Holleeder leidt tot onrust en mogelijke nieuwe liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, meldt Elsevier op zijn website. De crimineel heeft eerder geen proefverlof gehad. Normaal krijgen gevangenen dat aan het eind van hun straf om te wennen aan hun vrijheid.

Holleeder heeft een zwakke gezondheid en is onlangs geopereerd aan zijn hart. (ANP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners