Nederlandse regeringsvorming mislukt

03/09/10 om 21:50 - Bijgewerkt om 21:50

De vorming van een regering van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV is mislukt.

In Nederland is de vorming van een rechts kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV vrijdag mislukt.

Tijdens een persconferentie verklaarde PVV-leider Geert Wilders dat hij geen heil meer zag in de coalitie. Zijn vertrouwen in de eenheid van de CDA-fractie is door de onrust binnen het CDA over de samenwerking met zijn partij tot een dieptepunt gedaald.

De regeringsonderhandelingen kwamen onder grote druk te staan nadat CDA-onderhandelaar Ab Klink zich had teruggetrokken omdat hij een kabinet met steun van de PVV niet zag zitten.

Maar er waren nog twee andere dissidenten binnen de CDA-fractie. Ook Kathleen Ferrier en Ad Koppejan hadden bezwaren tegen samenwerking met de PVV.

Volgens CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen eiste de PVV dat ook die drie dissidenten in de CDA-fractie zich achter een uitspraak van het CDA-congres zouden scharen, maar was dat een onmogelijke eis.

Verhagen meent dat een stabiel regeerakkoord mogelijk was geweest. 'Maar het gaat vooral ook om vertrouwen. Als dat er niet is, is er geen basis. Ik heb mijn nek uitgestoken.'

Fractieleider Mark Rutte van de VVD zei vrijdag nog wel te geloven in een goede afloop. Hij kondigde aan zelf een regeerakoord te willen schrijven.

Lees meer over:

Onze partners