Nederlandse regeringsformatie in laatste rechte lijn

Mark Rutte © BelgaImage

Als alles goed gaat heeft Nederland, zeven maanden na de parlementsverkiezingen, volgende week een nieuwe regering. Die zal bestaan uit liberalen (VVD en D66) en christendemocraten (CDA en ChristenUnie).

Het concept-regeerakkoord gaat maandag naar de fracties van de vier partijen, zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Een dag later wordt het regeerakkoord dan door de vier leiders gepresenteerd. Het is niet de verwachting dat de fracties grote veranderingen in het akkoord gaan aanbrengen. De vier leiders hebben hun fractiegenoten gedurende het formatieproces op de hoogte gehouden.

Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Alexander Pechtold hebben sinds eind juni met elkaar onderhandeld over de vorming van een nieuw kabinet. De formatie duurt al meer dan tweehonderd dagen. Na de verkiezingen van 15 maart werd eerst tevergeefs gepoogd een kabinet te vormen van VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Er is al een reeks van maatregelen uit het akkoord uitgelekt. Zo gaat de belasting omlaag om vooral de middeninkomens tegemoet te komen, krijgt Defensie er tot 1,5 miljard bij, gaan bedrijven minder belasting over hun winst betalen en blijft het eigen risico in de zorg de komende jaren op 385 euro.

De vier leiders komen maandagochtend nog even samen. Dan is het ‘echt nog de puntjes op de i zetten’, aldus Buma. Daarna kunnen de fracties zich er over buigen.

Partner Content