Nederlandse regeringscrisis afgewend

© AFP

De Nederlandse regeringscrisis over de begroting koelt weer af: de regeringspartijen zitten weer samen aan tafel.

Het is vandaag een cruciale dag voor de Nederlandse regeringspartijen VVD (liberaal) en CDA (christendemocratisch) en gedoogpartner PVV. Nadat de onderhandelingen over de begroting werden opgeschort wegens ‘moeilijk’, hebben de regeringspartijen het overleg hervat. Centrale vraag is: gaat Geert Wilders akkoord met de extra bezuinigingen?

Wilders wil meer besparen

De coalitie onderhandelt sinds 5 maart over extra miljardenbezuinigingen omdat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 4,6 procent. In het Regeerakkoord staat dat als het tekort te hoog is, het kabinet extra zal bezuinigen. Ook staat de Europese Unie een tekort toe van maar 3 procent.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat de onderhandelingen doorgaan. Eerder werd duidelijk dat VVD, CDA en PVV het moeilijk eens konden worden over extra miljardenbezuinigingen. Wilders wilde het bezuinigingspakket volgens ingewijden niet voor zijn rekening nemen en zou voor een referendum over de euro hebben gepleit. Dat is voor VVD en CDA onbespreekbaar.

De PVV-leider is vooral gekant tegen hervorming van de sociale zekerheid en in mindere mate tegen bezuinigingen op de zorg. Hij zou daar volgens bronnen te weinig voor terug krijgen.

Wilders wil besparingen ‘niet voor zijn rekening nemen’

Er liggen verschillende pakketten bezuinigingen op tafel, meldt de Volkskrant. Afhankelijk van de keuzes bezuinigt het kabinet tussen de 12 en 16 miljard euro.

De PVV-leider vindt dat onvoldoende wordt bezuinigd op ontwikkelingshulp, wat hem eerder op een reprimande van Bill Gates te staan kwam. Die zei dat hij Wilders wel eens zou willen rondleiden in Afrika, om te tonen welke impact 1.000 euro heeft in ontwikkelingslanden.

Ingewijden zeggen dat Wilders al van plan was te stoppen, maar Rutte heeft hem ervan overtuigd om er ‘nog een nacht over te slapen’.

Nieuwe verkiezingen

Als Wilders niet akkoord gaat met de bezuinigingen, dan zijn nieuwe verkiezingen het meest waarschijnlijke scenario. De oppositie heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat zij de besparingsplannenplannen niet steunt.

Van oppositiepartij PVDA moet de regering-Rutte weinig steun verwachten. De nieuwe voorzitter van de socialisten Diederik Samsom zei bij zijn aantreden dat als de regering naar hem belt, hij niet over steun zal willen praten, maar over een nieuwe regering. (Elsevier/Shari Deira/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content