Nederlandse regering vindt nog altijd geen akkoord over uitgeprocedeerden

21/04/15 om 02:17 - Bijgewerkt om 02:17

Het Nederlands kabinet zal ook vandaag dinsdag verder overleggen over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. Maar de regeringspartijen zouden iets dichter bij een compromis komen.

Nederlandse regering vindt nog altijd geen akkoord over uitgeprocedeerden

Mark Rutte © Belga Image

Voor die regeringspartijen, de rechtsliberale VVD van premier Mark Rutte en de sociaal-democratische PvdA is dit een princiepskwestie. Voor de PvdA kun je de illegalen, die niet kunnen of willen terugkeren naar hun land van herkomst, niet aan hun lot overlaten en is het de plicht van de overheid om bed, brood en bad te voorzien, terwijl de VVD vindt dat dit bed, brood en bad nieuwe migratie zal aantrekken en de huidige uitgeprocedeerden zal sterken in hun voornemen te blijven.

Tot dusver wordt door steden en gemeenten opvang voorzien, die door de lokale overheid wordt betaald.

De discussie binnen de regering is ontstaan nadat een kerkorganisatie de Nederlandse overheid voor de Raad van Europa had gebracht. Die Raad gaf een moeilijk geformuleerd advies, waar beide partijen hun eigen lezing van gaven.

Geven en nemen

Sinds vorige week is er crisisberaad rond de kwestie. Maandag werd er volgens beide partijen vooruitgang geboekt. "Maar er is nog el werk te doen", aldus premier Rutte. Hij had het over een "moeilijk en lastig probleem". PvdA en VVD komen vandaag dinsdag om 11 uur opnieuw bijeen.

Eind vorige week werd er rekening mee gehouden dat de zaak, die niet over veel geld of over veel mensen handelt, de regering ten val zou kunnen brengen, maar nu is er volgens de NOS nieuwsdienst wel sprake van een compromis. Er zou wel minimale opvang komen, zoals de PvdA het wil, maar die zou gekoppeld worden aan een "veel efficiënter uitzetbeleid", wat de VVD moet plezieren. Om over zo'n compromisregeling tot afspraken te komen voorzien de onhandelende partijen nog enkele dagen overleg.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners