Nederlandse PvdA-voorzitter zet haatmails op Facebook: 'Moeten iets doen tegen die idioten'

11/01/13 om 12:30 - Bijgewerkt om 12:30

De Nederlandse PvdA-voorzitter Hans Spekman krijgt naar eigen zeggen tot 1.000 haatberichten per maand. Hij gooit er enkele, met naam, op Facebook.

Nederlandse PvdA-voorzitter zet haatmails op Facebook: 'Moeten iets doen tegen die idioten'

Hans Spekman schrijft op zijn Facebookpagina: "Ik ben het een beetje zat om anonieme scheldkanonnades te ontvangen. Ik maak daarom bij deze een ontvangen bericht openbaar. Dat je er maar trots op bent."

Op de website van RTL Nieuws zegt Spekman dat hij een "beschavingsoffensief" tegen mensen die de sociale media gebruiken om anderen te bedreigen en de dood toe te wensen. Spekman zou tot 1.000 haatberichten per maand ontvangen, via e-mail, Facebook en Twitter.

'Ze hadden beter jou zinvol dood moeten trappen'

Spekman krijgt woorden als 'strontnikker' en 'moslimvarken' te slikken. Of nog: "Ze hadden beter jou zinvol dood moeten trappen met je moslimkruiperige nikkerhondenmentaliteit. Je bent een landverrader waar de nsb nog een puntje aan kon zuigen." 76 mensen klikten op die pagina al op de 'Vind-ikLeuk'-knop, 134 deelden zijn bericht en 301 mensen gaven commentaar.

Twee keer aangifte wegens doodsbedreigingen

De afgelopen twee jaar heeft Spekman al twee keer aangifte gedaan wegens doodsbedreigingen. De PvdA-voorzitter maakt zich echter geen illusies: "Mailers zijn vaak slim genoeg om iemand niet letterlijk met de dood te bedreigen, zodat strafrechtelijke vervolging al moeilijker wordt." Die ranzige berichten zelf online zetten is volgens de sociaaldemocraat effectiever.

'We moeten iets doen tegen de idioten die totaal losgaan'

"Internet wordt steeds meer het afvalputje van de Nederlandse samenleving qua gedrag. We moeten een grens stellen met elkaar", zei hij in Goedemorgen Nederland op Radio 1. Een debat over normen op internet is wenselijk, aldus Spekman. "Door het te negeren stopt dit nooit. We moeten een keer iets doen tegen de idioten die totaal losgaan." (CV/SD)


Lees meer over:

Onze partners