Nederlandse politicus onder vuur na uitspraak over verkrachting

29/08/12 om 03:57 - Bijgewerkt om 03:57

Het conservatief-christelijke parlementslid Kees van der Staaij heeft dinsdag persoonlijke bewaking gekregen nadat hij zei dat vrouwen niet zwanger worden van verkrachting.

De lijsttrekker van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) ging de Amerikaanse kandidaat-senator Todd Akin achterna. Net als die ondertussen door zijn eigen partij uitgespuwde Rpeublikein, zei Tweede Kamerlid Van der Staaij het als "een feit" te beschouwen dat de kans dat vrouwen zwanger raken na verkrachting "heel klein" is.

Hij noemt verkrachting vreselijk en erkent de grote gevolgen voor de slachtoffers, maar zijn partij blijft tegen abortus. Het is ook niet zo dat de meeste gevallen van abortus verband houden met een verkrachting, aldus Van der Staaij.

Les biologie

Een hele resem politici veroordeelde de uitspraken meteen. "Ik ben geschokt. Uit deze uitspraak blijkt dat de SGP vrouwen totaal niet serieus neemt", reageerde PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma. Jolande Sap (GroenLinks) noemde de opmerking van haar collega-lijsttrekker belachelijk. "Ik vrees dat een biologieles niet genoeg is voor Van der Staaij", zei ze. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners