Nederlandse minister: 'Verdere overdracht bevoegdheden naar EU nu onbespreekbaar'

21/07/12 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:43

Nederland heeft geen behoefte aan debatten binnen de Europese Unie over de verdere overdracht van nationale bevoegdheden, zo zegt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

Nederlandse minister: 'Verdere overdracht bevoegdheden naar EU nu onbespreekbaar'

© Reuters

Nederland heeft geen behoefte aan debatten binnen de Europese Unie over de verdere overdracht van nationale bevoegdheden, vooral niet op terreinen als pensioenen, arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) collega-ministers uit Europa duidelijk gemaakt op een bijeenkomst in het Spaanse Palma de Mallorca.

'De Europese Unie moet eerst het eigen huis op orde hebben,' aldus Rosenthal. Structurele hervormingen moeten volgens hem de problemen in de eurozone aanpakken. Het concurrentievermogen en de economische groei in Europa moeten omhoog, vindt de minister.

Op de bijeenkomst werd gesproken over de toekomst van het buitenlands beleid van de EU. De werkgroep van tien ministers is een initiatief van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle. Doel is Europa democratischer en slagvaardiger te maken. (Elsevier/JL/SD)

Lees meer over:

Onze partners