Nederlandse legerbaas hint op luchtaanvallen in Syrië

24/07/15 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:34

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen gaan mogelijk ook boven Syrië luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) uitvoeren.

Nederlandse legerbaas hint op luchtaanvallen in Syrië

Belgische F-16's in Jordanië © Belga

'Militair technisch zijn er argumenten om doelen van IS in Syrië te bombarderen, maar het huiswerk is nog niet klaar, zegt de commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.

Irak

Nederland doet mee aan de internationale coalitie tegen IS, maar valt alleen stellingen in Irak aan. Het kabinet overweegt dat uit te breiden naar Syrië en zegt dat het mag volgens het volkenrecht, omdat IS van daaruit ook aanvallen in Irak uitvoert. IS is heel sterk in Syrië.

Middendorp zegt aan de krant NRC Handelsblad dat er 'weinig kans op een oplossing is' als de extremisten niet ook in Syrië worden aangepakt.

België

De Belgische ministerraad stemde twee weken geleden in met de voortzetting van de Belgische deelname aan de luchtoperaties tegen IS tot eind 2015. Daardoor blijven 25 militairen aanwezig in Jordanië ter ondersteuning van het Nederlandse detachement dat luchtaanvallen uitvoert. Ook blijft België aanwezig aanwezig binnen het commandocentrum van de internationale coalitie in Qatar.

De Belgische F-16's zijn na negen maanden teruggekeerd uit Jordanië. Van daaruit bombardeerden de toestellen doelwitten van IS in Irak. België en Nederland kwamen wel een beurtrol overeen waarbij elk land om beurt zijn gevechtstoestellen zou inzetten. Nederland blijft op die manier tot juni 2016 actief. Nadien is het weer de beurt aan de Belgen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners