Nederlandse journalisten bijten zich vast in mysterieuze zelfdodingszaak Eritrese asielzoeker

12/09/15 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:44

Vluchteling, boom en riem. Voor de Duitse politie was het zo klaar als een klontje: zelfdoding. Maar volgens enkele journalisten is er meer aan de hand. Al meer dan een jaar proberen ze een antwoord op de vraag te vinden: Wat is er gebeurd met Kahsay Mekonen?

Al meer dan een jaar proberen journalisten van Argos (VPRO), One World en Radio Bremen te achterhalen wat er met Kahsay Mekonen is gebeurd. De Eritrese man woonde in een asielcentrum in het Nederlandse Leersum en verdween in december 2013 spoorloos. Op 5 januari 2014 ontdekte een jogster zijn lichaam in een park in Bremen.

De Duitse politie concludeerde zeer snel dat het om zelfdoding ging. Vluchteling, boom en riem, voor hen was het zo klaar als een klontje: zelfdoding. Maar hun informatie was niet compleet stellen de journalisten. 'Zij beschikten niet over de informatie die de Nederlandse politie wel had.'

Ook familieleden denken dat deze piste niet klopt, 'hij had geen enkel motief om zichzelf te verhangen.' Want Mekonen was bezig met de procedure om zijn vrouw en kinderen te laten overbrengen naar Nederland. 'Bovendien wat deed hij in Bremen?', volgens zijn familie kende hij er niemand. 'Als hij zelfmoord had willen plegen dan had hij dat ook in het bos bij het asielzoekerscentrum kunnen doen.'

Huub Jaspers (Argos) en Sanne Terlingen (OneWorld) beten zich vast in de zaak en plozen alle gegevens over de man uit. En hoe meer ze ontdekten, hoe groter de raadsels rond zijn dood werden, meldt VPRO.

Zo hebben de Duitse autoriteiten geen onderzoek verricht naar bedreigingen die Mekonen kreeg, hoewel dit wel bekend was bij de Nederlandse politie. Bovendien komt de houding van zijn lichaam niet overeen met de lichamelijke reacties van iemand die zichzelf verhangt. Ook kwamen er linken met orgaansmokkel aan het licht.

'Daarenboven is hij midden in de winter hangend aan een boom gevonden en had geen jas aan. En nergens in de buurt was een jas of tas te vinden.' (AVE)

Vandaag werd de documentaire 'De laatste reis van Mekonen' uitgezonden bij Argos op Radio 1. Het complete onderzoeksdossier is hier na te lezen.

Wie met vragen over zelfdoding zit, kan terecht op de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Lees meer over:

Onze partners