Nederlandse journalist koopt Syrisch paspoort voor Mark Rutte

16/09/15 om 14:48 - Bijgewerkt om 14:48

Een Nederlandse journalist bewees hoe eenvoudig het is om aan een Syrisch paspoort te raken. Binnen de 40 uur en voor zo'n 750 euro had hij een exemplaartje voor premier Mark Rutte.

Dat er, voornamelijk in Turkije, een handeltje bloeit in valse Syrische paspoorten was al langer gekend. Maar de Nederlandse journalist Harald Doornbos (Nieuwe Revu) bewees nu ook dat het erg eenvoudig is om aan zo'n paspoort te raken. Veertig uur en zo'n 750 euro kostte het hem om een Syrisch paspoort voor de Nederlandse premier Mark Rutte te bemachtigen.

'Een telefoontje, dat was alles wat ik moest doen', klinkt het. Doornbos gebruikte een fixer om in contact te komen met iemand die valse paspoorten maakt. Die verzekerde hem dat hij gegarandeerd Cyprus zou binnenraken met het paspoort, dat op naam staat van de 'Syrische versie' van Mark Rutte: Malek Ramadan.

IS-infiltranten

De valse paspoorten worden aangekocht door Syriërs die mensenrechtenschendingen begingen in hun thuisland en door niet-Syriërs uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Aangezien zij niet uit een land in oorlog komen, hebben ze het profiel van een economische migrant waardoor het niet zeker is of ze asiel zullen krijgen in Europa.

Eerder doken er op sociale media verschillende berichten die suggereerde dat de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) al duizenden jihadisten onder de asielzoekers uit Syrië naar Europa heeft gesmokkeld. De jihadisten zouden gebruik maken van de generositeit van Westerse landen tegenover vluchtelingen om zo te infiltreren in Europa. Maar volgens experten is dat onzin. 'IS kan zich dat niet veroorloven.' (AVE)

Onze partners