Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen voor zelfmoordaanslagen door vrouwen en kinderen

12/07/16 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:31

In zijn nieuwste dreigingsanalyse schrijft de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is en waarschuwt hij voor de mogelijkheid van zelfmoordaanslagen door vrouwen en kinderen in het Westen.

Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen voor zelfmoordaanslagen door vrouwen en kinderen

© AFP

Van terreurgroepering Boko Haram in Nigeria is al langer bekend dat zij (jonge) vrouwen inzetten voor zelfmoordaanslagen. 'Nu zijn het vooral meerderjarige mannen die aanslagen plegen, zowel in Syrië en Irak als in het Westen. Maar naarmate ISIS in Syrië/Irak meer onder druk komt te staan, neemt de mogelijkheid toe dat ook vrouwen en kinderen voor aanslagen in het Westen worden ingezet,' schrijft de NCTV (pdf).

Op dit moment zijn volgens de NCTV nog circa 170 uit Nederland afkomstige personen in Syrië en Irak aanwezig, onder wie vrouwen en minderjarigen. 'Zij worden meegeteld omdat ook van deze groepen een dreiging kan uitgaan. Sinds 1 mei worden kinderen vanaf 9 jaar die met hun ouders naar ISIS zijn gereisd, meegeteld in de uitreiscijfers omdat is gebleken dat ISIS kinderen vanaf 9 jaar inzet bij gewelddadigheden.'

Geen concrete aanwijzingen

De NCTV benadrukt wel dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er voorbereidingen worden getroffen om in Nederland een aanslag te plegen, al blijft de kans daarop reëel.

'Het is duidelijk dat ISIS al sinds eind 2013 op gestructureerde wijze bezig is met de aansturing, coördinatie en voorbereiding van aanslagen in Europa,' luidt het. 'ISIS-operatives (door ISIS aangestuurde aanslagplegers en hun handlangers) blijken in staat gedurende langere tijd buiten het zicht te blijven van Europese autoriteiten. Ook na arrestaties van personen uit het netwerk van 'Parijs' en 'Brussel' zijn waarschijnlijk nog diverse ISIS-cellen in Europa aanwezig. Zij zullen mogelijk op korte termijn aanslagen proberen te plegen.'

Daarbij hoeft het niet te gaan om uitreizigers en terugkeerders, aldus nog de NCTV. 'Ook ISIS-sympathisanten die slechts zeer kort, of zelfs nog nooit in Syrië zijn geweest, kunnen worden ingezet in Europa.' (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners