Nederlandse grenscontroles zullen voor vertraging zorgen

09/02/16 om 01:26 - Bijgewerkt om 01:26

Nederland gaat zijn controles aan de grenzen intensifiëren, om de mensensmokkel beter te kunnen aanpakken, zo maakte de Staatssecretaris van Asielzaken Klaas Dijkhoff bekend. Bij de grensovergangen waar mobiele politie-eenheden actief zijn, zal er voortaan trager moeten worden gereden. Er wordt ook gevreesd voor files.

Nederlandse grenscontroles zullen voor vertraging zorgen

Controle aan Duits-Nederlandse grens © REUTERS

De bedoeling is dat de politie-eenheden beter kunnen kijken welke auto ze willen onderscheppen om te controleren op smokkelaars of op migranten die geen kans maken op bescherming in Nederland. Door het intensievere toezicht zal de verkeersstroom trager verlopen, waardoor op die plek mogelijk files ontstaan, zo erkent Klaas Dijkhoff. Nederland heeft sinds september de controles aan zijn grenzen verscherpt als gevolg van de vluchtelingenstroom.

Er zou nu niet meer toezicht komen, alleen de werkmethode wordt aangepast. Maar de hinder voor de weggebruiker zal waarschijnlijk wel toenemen. Het verkeer zal via de matrixborden boven de weg aangemaand worden langzamer te rijden. De controles worden op voorhand niet aangekondigd.

Minder veroordelingen

Mensen die worden verdacht van mensensmokkel worden meteen aangehouden, waarna verder onderzoek volgt. Ook wordt aan migranten uit veilige landen en degenen die elders in de Europese Unie al asiel aanvroegen, meteen gemeld dat zij geen kans maken op een verblijfsvergunning, aldus Dijkhoff.

Door de mobiele controles werden al meer verdachten van mensensmokkel aangehouden: van gemiddeld 14 naar 23 per maand. In januari waren het er 32. Maar er werden vorig jaar wel minder smokkelaars veroordeeld tot een celstraf: 57 personen of het laagste aantal in tien jaar. Dijkhoff wijst erop dat veel onderzoeken nog lopen, en dat er geen aanwijzingen zijn dat het gerecht de zaken niet aankan.

(Belga/RR)

Onze partners