'Nederlandse Bonnie & Clyde' pleegden minstens vier misdrijven in vier weken, maar blijven spoorloos

26/02/14 om 10:51 - Bijgewerkt om 15:04

Het voortvluchtige Nederlandse gangsterduo Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) blijft spoorloos. De twee worden al weken gezocht wegens verschillende misdrijven met gewonden, maar een grootschalige klopjacht blijft voorlopig zonder succes.

'Nederlandse Bonnie en Clyde' pleegden vier misdrijven in vier weken, maar blijven spoorloos

Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan © Politie.nl

Zowel in Nederland als in Duitsland zoekt de politie al twee weken naar het Nederlands crimineel duo Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19). De twee zijn gewapend en extreem gewelddadig en worden dan ook beschouwd als levensgevaarlijk.

De politie heeft voorlopig geen enkel aanknopingspunt over hun verblijftplaats. Vanwege de dreiging besloot ze vorige week om de identiteit van de twee bekend te maken en foto's te verspreiden. Er zijn intussen 35 tips binnengekomen. De politie denkt dat meer tips snel zullen volgen, nu de zaak ook in Duitsland steeds meer aandacht krijgt.

Een nieuwe grootschalige zoekactie in en rond de Duitse grensstad Gronau na een tip heeft dinsdag echter niets opgeleverd.

Meest gezochten

Van der Ploeg en Bircan zijn beiden op de Nederlandse Nationale Opsporingslijst geplaatst. Daarop staan 12 criminelen naar wie de politie dringend op zoek is. Bircan is de enige vrouw op de lijst.

Van der Ploeg is een geadopteerde Braziliaan die het voorbije decennium al meermaals met het gerecht in aanraking kwam, melden de Nederlandse media. In 2005 belandde hij op 16-jarige leeftijd na criminele activiteiten in een gesloten jeugdinrichting, maar ontsnapte aan zijn begeleider tijdens een proefverlof. Hij geldt als iemand die snel zijn vuurwapen trekt.

Bircan is 19, van Turkse origine en komt uit Enschede, maar verder is over haar weinig bekend.

Slagen en verwondingen en gijzelnames

De 'Nederlandse Bonnie en Clyde' pleegden in de afgelopen vier weken minstens vier misdrijven en vluchtten telkens per auto.

In Meppel in de provincie Drenthe zouden de twee op 10 februari een vrouw hebben overvallen en meegenomen.

Een week later, op 18 februari, pleegden ze een gewapende overval op een huis in Lage Mierde, een dorp net over de grens met België in de provincie Noord-Brabant. De bewoner en drie andere aanwezigen moesten daarbij onder bedreiging met een vuurwapen hun waardevolle spullen afgeven. Daarbij werd de bewoner ernstig mishandeld.

Blauwe Honda CRV

Afgelopen maandag schoot Van der Ploeg een man neer die het duo betrapte tijdens een inbraak op een camping in Enschede. Het slachtoffer is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Die avond gijzelden ze ook een gezin in Enschede. Ze namen de vader mee in zijn auto. Hij werd later in de Duitse plaats Ahaus, net over de grens met Nederland, vrijgelaten.

Volgens de politie gingen ze er vandoor in een blauwe Honda CR-V met het kenteken 71-DP-LK. Het kan zijn dat de twee de auto van een andere nummerplaat hebben voorzien.

Eerder opgepakt

Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland bevestigt een bericht van het Dagblad van het Noorden dat de politie het duo al in de nacht van 19 op 20 december in de stad Groningen had aangehouden.

De twee gingen er toen met een auto vandoor toen zij bij het dorp Aduard bij een politiecontrole kwamen. Ze ramden een andere auto en hun eigen voertuig bleek voorzien van valse nummerplaten. Van der Ploeg en Bircan probeerden te voet te vluchten, maar de politie wist ze snel te grijpen.

Het duo werd al vrij snel na de aanhouding op last van het parket weer vrijgelaten. De man noch de vrouw moest nog een straf uitzitten. Bij de aanhouding in Groningen werd geen vuurwapen aangetroffen.

Advies

Burgers worden opgeroepen op om zelf niets te doen als ze de verdachten zien, maar de politie te bellen. Ook campinghouders en eigenaren van kleine hotelletjes kregen dat advies.

Familieleden van de twee hebben hen reeds opgeroepen om zich aan te geven bij de politie. (Elsevier.nl/Belga/KVDA)

Onze partners