Nederlandse bisschoppen excuseren zich bij misbruikte meisjes

© ThinkStock

De Nederlandse bisschoppen bieden hun excuses aan aan meisjes die slachtoffers zijn geworden van misbruik in de Roomskatholieke kerk.

“Waar meisjes leed ondervonden hebben en de dupe zijn geworden bieden de bisschoppen en hogere oversten oprechte excuses aan”, zo lieten de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) en de Nederlandse Bisschoppenconferentie weten.

Ze reageerden op het vervolgonderzoek naar seksueel, fysiek en geestelijk misbruik van meisjes binnen de kerk. De commissie Deetman presenteerde het rapport.

Meisjes die zonder jas in de regen moeten staan, van de trap gegooid worden, met het hoofd in de wc-pot gehouden worden terwijl wordt doorgetrokken. Of dagenlang geen of bedorven eten krijgen, braaksel moeten opeten en bij bedplassen met hun natte spullen op hun hoofd voor andere kinderen moeten staan. Het zijn voorbeelden van meldingen aan de commissie.

Naakt achter piano

Ook vertelt iemand over de pianoles, die ze van een zuster kreeg. Ze moest zich uitkleden en naakt achter de piano zitten. De zuster streek dan met iets zachts over haar rug. Ze werd er doodsbang van, maar thuis werd ze niet geloofd. Een zuster die met haar vingers aan het geslacht zat van een ziek meisje, in plaats van haar temperatuur op te nemen.

Een ander heeft het over betastingen door een zuster in bed. Die stopte haar duim in de vagina van het meisje. Dezelfde meldster werd later ook onzedelijk betast door een pastoor tijdens haar voorbereiding op haar communie.

Het fysieke en psychische geweld ging vooral uit van nonnen en zusters als onderwijzeres of verzorgster. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content