Nederlands regeringsoverleg hangt aan zijden draadje

31/08/10 om 20:41 - Bijgewerkt om 20:41

Bij CDA wil mede-onderhandelaar Ab Klink niet verder praten met PVV. Crisisoverleg werd dinsdagavond opgeschort tot woensdag.

De vorming van een rechts kabinet in Nederland hangt aan een zijden draadje wegens interne meningsverschillen bij het CDA. Het regeringsoverleg onder leiding van informateur Ivo Opstelten werd dinsdag opgeschort en daarna voor de rest van de dag afgelast. Tot dinsdagavond laat was er crisisoverleg bij het CDA. Woensdag wordt het voortgezet.

Nederlandse media melden een onoverbrugbaar verschil van mening tussen fractieleider Maxime Verhagen en mede-onderhandelaar Ab Klink.

Die laatste wil stoppen met de onderhandelingen met de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders, die een kabinet van VVD en CDA zou gedogen. Verhagen wil doorgaan met de gesprekken.

De voltallige CDA-fractie kwam dinsdagnamiddag in spoedberaad bijeen. Ook andere fractieleden zouden hun goedkeuring voor voortzetting van de onderhandelingen met VVD en PVV over een gedoogkabinet willen intrekken.

Na ruim zeven uur vergaderen werd het crisisoverleg rond middernacht opgeschort tot woensdag om 12 uur.

Groeiend protest

Eerder op de dag trok Jan Schinkelshoek zich terug als kandidaat-Kamerlid wegens de onderhandelingen met de partij van Geert Wilders.

De afgelopen weken lieten steeds meer CDA-prominenten en oudgedienden zich negatief uit over de onderhandelingen van hun partij met de PVV.

Zo waren er twee brieven van voormalig premier en ex-informateur Ruud Lubbers waarin hij pleitte voor een time-out in de onderhandelingen. Afgelopen weekeinde riep een groep prominente CDA-leden onder leiding van oud-minister Cees Veerman Verhagen op om de onderhandelingen met de PVV stop te zetten.

Lees meer over:

Onze partners