Nederlands kabinet in problemen na wegstemmen zorgwet

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Edith Schippers, allebei VVD © Belga

Nadat de zorgwet in de Eerste Kamer, onder meer via 3 stemmen coalitiepartij PvdA, is weggestemd, is de Nederlandse regeringstop in spoedberaad bijeengekomen.

Het liberaal-sociaaldemocratisch kabinet Rutte heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer (vergelijkbaar met de Senaat), en moet gelegenheidspartners zoeken voor wetsinitiatieven die door de Twee Kamer zijn geraakt (waar Rutte wel de meerderheid heeft). Die partners waren voor de zorgwet gevonden, maar drie leden van de sociaaldemocratische Partij van de Arbeid stemden onverwacht tegen, zodat de wet met 38 stemmen tegen 33 (op een totaal van 75 zetels) werd verworpen. De drie, die bij verkiezingen volgend jaar niet langer kandidaat voor de Eerste Kamer zijn of mogen zijn, vonden de inperking van patiëntenrechten ten voordele van de zorgverzekeraars onaanvaardbaar. In de wet kan de patiënt nog wel de huisarts vrij kiezen, maar wordt de keuze van specialisten in hoge mate door de zorgverzekeraar bepaald. Wie een hogere premie betaalt, behoudt wel de vrije keuze.

De wet, die op 1 januari van kracht zou zijn geworden, zou de regering in staat stellen 1 miljard te besparen.

Opnieuw proberen?

Na de stemming dinsdagavond kwamen eerst minister-president Mark Rutte en de VVD-top samen, daarbij een boze minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Vervolgens voegde de PvdA-leiding zich bij hen voor coalitieoverleg. En nog later kwamen de leiders van de linksliberale D66, de ChristenUnie en Groenlinks langs. Deze oppositiepartijen steunen geregeld regeringsvoorstellen. D66 en ChristenUnie hadden het zorgplan in de Eerse Kamer ondersteund.

De VVD zou volgens berichten op de Nederlandse openbare omroep NOS willen dat de wet ongewijzigd opnieuw wordt voorgelegd, en dat de PvdA-top druk uitoefent op de dissidente leden om alsnog een ongewijzigde wet, eventueel voorzien van een annex over beperkingen aan de macht van de zorgverzekeraars, goed te keuren. Maar dat zou moeilijk vallen bij de PvdA, waar de dissidenten volop sympathiebetuigingen krijgen uit de achterban.

Als dat niet lukt, moet minister Schippers, als ze geen ontslag neemt, haar begroting herzien, een nieuwe wet onderhandelen die ook opnieuw naar de Tweede Kamer moet – dus dan is de wet voor langere tijd van de baan. En daar hebben de VVD en de bevoegde minister geen zin in.

Woensdagochtend zou de PvdA-fractie in de Eerste Kamer vergaderen met de partijleiding.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content