Nederlands-Iraanse ter dood veroordeeld in Iran

05/01/11 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:26

Zahra Bahrami, die in 2009 in Iran werd gearresteerd omdat ze deelnam aan protesten tegen het regime, is nu ter dood veroordeeld wegens het smokkelen van drugs.

Nederlands-Iraanse ter dood veroordeeld in Iran

Zahra Bahrami, een 45-jarige Nederlands-Iraanse die in Iran werd gearresteerd omdat ze deelname aan protesten tegen het regime, is ter dood veroordeeld wegens het smokkelen van drugs.

Dat heeft haar dochter laten weten aan de Wereldomroep. Het vonnis dateert van zondag, maar komt nu pas naar buiten omdat de advocaat van Bahrami zwijgplicht had.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) laat weten dat hij zeer bezorgd is over de situatie van Bahrami en aan de Iraanse ambassadeur heeft gevraagd onmiddellijk opheldering te geven over haar lot.

Demonstraties

Bahrami werd geboren in Iran, maar verkreeg de Nederlandse nationaliteit. In december 2009 werd ze in haar thuisland, waar ze toen op familiebezoek was, gearresteerd op verdenking van 'oppositionele activiteiten' en drugsbezit.

De Nederlandse ambassade in Teheran kan haar geen consulaire bijstand verlenen, omdat de Iraanse autoriteiten de Nederlandse nationaliteit van Bahrami niet rekennen.

Bahrami zit naar verluidt opgesloten in totale afzondering en zou fysiek en geestelijk worden gemarteld.

Lees meer over:

Onze partners