Nederlands gangsterduo is gearresteerd in Duitsland

26/02/14 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:26

Nederlandse gangsterduo Antonio van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), dat al weken op de vlucht was, is gearresteerd in een hotel in het Duitse Schwerte nabij Dortmund. Dat bevestigt de Duitse politie.

Nederlands gangsterduo is gearresteerd in Duitsland

Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan © Politie.nl

Eerder op de dag werd de auto van het duo aangetroffen in Münster. Bij de aanhouding zijn geen gewonden gevallen.

Zowel in Nederland als in Duitsland voerde de politie al twee weken een klopjacht op het stel, dat als levensgevaarlijk werd beschouwd. In Nederland waren Van der Ploeg en Bircan beiden op de Nationale Opsporingslijst van meest gezochte criminelen geplaatst.

Overvallen en gijzelingen

De 'Nederlandse Bonnie en Clyde', zoals de twee ook genoemd werden, pleegden in de afgelopen vier weken minstens vier ernstige misdrijven en vluchtten telkens per auto.

In Meppel in de provincie Drenthe zouden de twee op 10 februari een vrouw hebben overvallen en meegenomen.

Op 18 februari pleegden ze een gewapende overval op een huis in Lage Mierde, een dorp net over de grens met België in de provincie Noord-Brabant. De bewoner en drie andere aanwezigen moesten daarbij onder bedreiging met een vuurwapen hun waardevolle spullen afgeven. Daarbij werd de bewoner ernstig mishandeld.

Afgelopen maandag schoot Van der Ploeg een man neer die het duo betrapte tijdens een inbraak op een camping in Enschede. Het slachtoffer is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Die avond gijzelden ze ook een gezin in Enschede. Ze namen de vader mee in zijn auto. Hij werd later in de Duitse plaats Ahaus, net over de grens met Nederland, vrijgelaten.

Eerder aangehouden

Het duo was eerder al in de nacht van 19 op 20 december in de stad Groningen aangehouden, maar op last van het parket weer vrijgelaten omdat Van der Ploeg noch Bircan nog een straf moest uitzitten en omdat bij de aanhouding geen vuurwapens waren aangetroffen.

Onze partners