Nederland trekt alcoholleeftijd op tot 18 jaar

18/06/13 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Zestienjarigen kunnen binnenkort in Nederland geen pintje meer bestellen. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel om de alcoholleeftijd op te trekken van 16 tot 18 jaar.

Een ruime meerderheid stemde in de Nederlandse Eerste Kamer voor het voorstel om de alcoholleeftijd op te trekken van 16 tot 18 jaar.

Zo wil de overheid alcoholmisbruik onder jongeren en schade aan de gezondheid die daarmee gepaard gaat, tegengaan.

Enkel de partijen PVV en D66 stemden tegen. De PVV noemt het een symboolwet. D66 erkent het probleem, maar volgens de sociale-liberale partij ligt de verantwoordelijkheid bij de jongeren zelf en hun ouders.

Alcoholvergiftiging

Het aantal jongeren dat de afgelopen jaren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandde is sterk toegenomen. Ze waren gemiddeld jonger en bleven langer buiten westen, schrijft het NRC op basis van cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde.

Meteen rees de vraag of dit verbod wel te controleren valt. Uit een onderzoek van de universiteit van Twente blijkt dat 14- en 15-jarigen heel eenvoudig aan alcohol kunnen raken zonder zich daarvoor te moeten legitimeren. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners