Nederland start berging MH17

16/11/14 om 12:25 - Bijgewerkt om 12:25

Een Nederlands team is begonnen met de berging van de MH17-wrakstukken in Oost-Oekraïne. Op de 'verlanglijst' staan vliegtuigdelen die hopelijk meer info kunnen bieden over de oorzaak van de crash.

Nederland start berging MH17

MH17: het onderzoeksteam werkt verder © Reuters

Een Nederlands team van bergingswerkers is zondagochtend begonnen met de berging van de MH17-wrakstukken in Oekraïne. Dat laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid weten.

De berging wordt gedaan door hetzelfde team dat afgelopen twee weken al heeft gezocht naar menselijke resten. De bergers worden op de crashsite geholpen door de lokale rampendienst SES.

De berging zal meerdere dagen in beslag nemen, afhankelijk van de veiligheidssituatie en het weer. Per dag wordt beoordeeld of er kan worden gewerkt. "We hopen binnen tien dagen klaar te zijn", aldus een verantwoordelijke van de lokale autoriteiten van de zelfverklaarde republiek Donetsk aan de pers. "We beginnen met de grootste stukken en gaan dan over naar de berging van de kleinere stukken."

'Verlanglijst' van vliegtuigdelen

De geborgen wrakstukken worden eerst verzameld op een locatie bij de plaats van het ongeluk. Daarna worden ze met diepladers vervoerd naar Charkov, van waaruit de wrakstukken naar Nederland worden gebracht. Wanneer en hoe dat gebeurt, kan de Onderzoeksraad nog niet zeggen. Niet alle wrakstukken worden geborgen. De OVV heeft een 'verlanglijst' met specifieke vliegtuigdelen die ze graag wil onderzoeken, omdat die mogelijk meer licht werpen op de toedracht van de crash. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners