Nederland oefent Krim-scenario: 'De Belgen vallen binnen'

15/06/14 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:40

Nederlandse mariniers in opleiding houden hun eindoefening met als casus 'België is Nederland binnengevallen'. Of zijn het Spanjaarden die na de match op het WK op wraak belust zijn?

Nederland oefent Krim-scenario: 'De Belgen vallen binnen'

Krijgen de Nederlanders de Belgen op de knieën? © AFP

In het Zeeuwse stadje Brouwershaven - 1.400 inwoners - hebben zo'n 120 Nederlandse mariniers hun eindoefening gehouden. Casus: België is Nederland binnengevallen.

De situatie die de mariniers in opleiding en officieren in opleiding krijgen voorgeschoteld, heeft volgens kapitein William Diepenveen veel weg van de situatie in Oekraïne. "België is Zuid-Nederland binnengevallen en heeft Limburg en Brabant veroverd, maar ook een deel van de Zeeuwse bevolking wil zich bij België aansluiten. Onder de Brouwenaren houdt zich de vijand schuil en daartegen moeten de mariniers optreden", licht Diepenveen toe.

In de vroege morgen gaan er wat gordijntjes open als bewoners worden opgeschrikt door het geluid van een machinegeweer. De vijand wordt uitgeschakeld. "Daarna ben ik pas onze hond uit gaan laten", vertelt de eigenaar van duikshop Dolphins: "Niet dat het schrikken was, we wisten natuurlijk wel wat dat ze hier acties zouden uitvoeren."

Lachende dorpelingen

Andere hondenbezitters moesten toch wel even de wenkbrauwen fronsen na zo'n zware kogelregen. De Duitse toeristen bij de muziektent in het centrum kijken lachend op en geven zich direct over als de militairen langslopen. Maar de mariniers blijven stoïcijns voor zich uitkijken en volgen hun collega's de Noorddijkstraat in om uiteindelijk aan de andere kant van het dorp uit te komen.

De komende dagen volgen nog meer acties die uiteindelijk de Belgen op de knieën moeten krijgen. Ondertussen lachen de dorpelingen en toeristen soms luidruchtig om de taferelen: "Nu maar hopen dat het geen vermomde Spanjaarden zijn die ons na de voetbaloverwinning van vrijdag willen terugpakken." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners